Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

997 回覆
4 Like 0 Dislike
我試吓unplug走第一隻powerline
我之前咁樣set, node3係去到主機
我呢排已經有試unplug 左node2個powerline
不過情況未改善
我試吓你哋講嗰d方法先
我嗰個應該唔止100M
我晏晝再send俾你哋睇吓
你run轉speed test 咪知
電線傳到嘅速度好有限
咁你有冇set返 wan優先??
係咪插2.5g port
插2.5g port
無得set wan優先
打完用戶名密碼入 192.168.15.1
第一句已經話我冇SIM卡 然後又冇下一頁
剩係得重新整理同埋關機

用佢嗰個Apps reset完又話偵測唔到路由器
你setting係顯示咩㗎?
得velop mesh 有手機app
我依家係開機着紅燈
寬頻就插2.5g port
然後跟機底個密碼成功連接寬頻
但係就上唔到網
光纖機pon 同lan燈都正常
頭先同你試咗一次,如果開機已經插住wan係可以直接用到,
佢會自動變咗AP mode
不過就低能啲冇得入去setting
睇嚟佢一開始要有SIM卡先, 冇預你當WiFi Router用
你會唔會有卡可以插好setting咗先用?
人間有愛,多謝巴打
即係如果我上上吓上唔到 光纖嘅問題
唔關寬頻事
咁一係直接照用
一係就去5G 免費試用七天 設定好咗
然後退咗佢
你落街百幾蚊買張5G卡咪得囉
或者試吓求其搵張SIM卡
你唔用5G點解會買依隻咁搞笑? 又貴咁多
人哋移民比的
我租屋貪佢 又可以光纖 必要時又可以5G
朝早測試成功上到網
夜晚就上下斷下上下斷下
冇做足功課 以為係linksys 問題 估唔到第一下要用SIM卡設定加上
仲以為一定要set好晒先上到 搞到reset咗好多次部機

原來根本就係垃圾網上行嘅問題

感謝
岩岩upgrade 2500mb
唔想行mesh 同 無wifi6需要
請問有無邊部可以夠700呎全屋都收滿 穿透比較強
放屋中間 房有電視
無 wifi 6需要,2500 mb 淨係用嚟行 lan ?
黑人問號 咁最低成本可以整隻 2.5g firewall 跟住2.4 ghz ap

2500mb 有 wifi 好似多數都 wifi 6以上 喎
主要一部PC 打機上網用
屋企WiFi 只係俾兩老手機連到WiFi 同房電視睇到YouTube Netflix 就ok
舊個router 5-6年前想換
唔該哂師兄
新手唔識講錯
應該係無WiFi 6e/7
powerline用220V電線仲要同其他野共用
好極有限
正正經經拉番lan線連接全部啦
得兩間房
拉兩條線搵專人做都係一千上下
普通E7350好唔好用?
俾多少少MR7350 啦,E系列唔建議
thanks.
因為想換rounter, 就算換左唔同牌子既rounter, 係唔係SET返用同一個用戶名&PW, 其他裝置都識自動連返線?
WPA2理論上係
其實budget少建議搵吓二手,抵好多
budget係有
只係普通新居屋兩房唔知換咩好, 普通打機netflex咁
依家用緊velop 1300壞壞地咁
啱啱發現一開電器
個power Line嘅網絡就會斷幾十秒
Thanks巴打

我啱啱試咗將
TP-link
Powerline unplug
暫時網絡已經正常返好多
之前其中一個問題係我部MacBook連WiFi得20Mbps
導致咗我直接連lan線去Router再去Powerline
不過睇嚟應該係牆身電線老化
用Powerline會好唔穩定
而家透過Mesh Wi-Fi 去到我間房部node3
node3再用lan線連返去網絡交換器
而家好多裝置都跑到200-400Mbps
(雖然部MacBook連WiFi得20Mbps
不過連番lan線就跑到200-300Mbps)

而AppStore不能下載更新嘅問題暫時冇出現返
之後我會換返網絡交換器做Linksys
最後感謝各位巴打嘅意見
MacBook 試下reset network setting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞