Router路由器 集中討論區(65) 為己為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
華碩咪又係半桶水
得雙頻
我真係唔駛6GHz 呢
要Wired 2.5Gbps

但問題你會唔會用 10g 網速plan先 10g月費8xx-1xxx 同埋點睇香港電訊 2500會平民化好多年先 10g要平民化平都唔知要幾多年 6,7年 佢都可能唔平 500水你都唔會用啦
裝置6e先起步
唔用 根本 你買貴router無意思 個10g wlan頭 係佢標榜賣點之一
講真 水魚無分別 你唔用10g plan
呢d是但啦
其實真係唔會係屋企有應用俾你chur到上2.5G
speedtest 打下j就得
不過高階款得1G 就多數都昆水魚
BE6500 Pro 可以慳返隻multigiga switch
NAS 去 PC 要扯盡2.5Gbps唔難
我自己用緊 TUF-AX5400,如果換 BE6500,其實同冇升級冇乜分別
第一
用開netgear
第二
手上一件wifi 7 supported 嘅野都冇
咁就算啦
我用緊隻80 4*4 又得一個LAN 先想換啫
我都用開 咁點?
基本上係無咩裝置 用 同埋佢制式 唔代表黎緊啲裝置wifi7一定用
比哂資料你睇 你咁答 不如你自己睇資料 啦 價錢 同 技術 唔
有4096-qam唔揀 咁繼續用返ax換黎把鬼 有鬼分別
其實有無咩大brand 寫明有easymesh?
咁咪唔駛夾返同一個牌子
Wifi 7
同令到個mesh 行得穩定啲
係咪兩樣嘢嚟
其實上得wifi 7
無論個wan同個lan都要配合返到個速度,唔係真係得個柒字
wan宜上2.5gb唔係貴
不過wan上得,lan自然都最好上埋2.5啦
再搭都隻2.5 嘅unmanaged switch已經貴一條街

你隻野有wifi 7
但係lan port都係2.5 wan+幾個ge port
咁其實同隻mk92比,只係無線嗰邊係wifi 7同6e 嘅分別
咁一黎其實我屋企嘅device入面,宜家最大需求係隻quest 3
nas隻ds920+...算把啦佢
呢d 價位嘅mesh router都唔夠port,因為我仲要拉線入最少兩間房,其中一個係做mesh嘅backhaul

最最最最好一定係買netgear 嗰隻wifi 7 mesh
夠port,backhaul 都係行10gb
不過貴到on9
真係唔炒再算
講就兼容
你係用家都唔會買買下asus 搭 netgear 再搭linksys 再tp link
最尾我覺得只會係同廠入面easy mesh
即係類似aimesh咁
試咗Zyxel搭Buffalo無問題
算係啦
不過wifi 7 可以dual link
如果放到落條mesh backhaul到 咁就可能穩定左
不過5Ghz 搭6Ghz 距離應該要近d 又違背左mesh 嘅功能
暫時wifi 7 應該係冇加強係mesh 連接到
因為咩原因咁樣搭
使唔使兩個牌子一齊用咁誇張呀
有兩隻router響手
咪試下一隻就搞掂,定加隻mesh會快啲

穩定性黎講係無問題
Zyxel 80 4*4 AX2400 駁 Buffalo 160 4*4 AX4800,
Buffalo 係mesh node再駁線落Laptop 有1.6Gbps
所以一係唔換,一換就要三頻齊晒加全 2.5Gbps WAN/LAN ports,加埋平
TUF Pro BE6500、BE88U 係咪硬件上已經冇咗 6GHz?定係之後會 firmware 解返?
啲牌子咁冷門
無人試過唯有自己買隻黎試

試完順便試下easymesh會點啫
硬件上無6Ghz
正喎
即係電子垃圾
或者只係一件附送 Wi-Fi 嘅 10Gbps / 2.5Gbps port Switch
大陸版半價我都嫌貴

咁買隻非大陸牌子 10Gbps switch都要成叉嘢既
可惜我隻 DS920+ 上唔到 10Gbps
暫時 2.5Gbps 都夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞