UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
party wall agreement 你就咁拍門叫隔黎簽個名就得. 份agreement 點寫, internet google 就搵到.

Lawful development certificate 我會叫你搵architect 跟番. 因為你一錯, 或者漏左野, 就無左2個月時間. 仲有嘅係, 問清楚architect 係咪真係Lawful development certificate 就夠做. 我個陣係先申請Lawful development certificate, 跟住ban 鳩左我話我要做嘅extension 一定要入planning permission 先得. 變左我入左2次紙, 一次Lawful development certificate, 一次planning permission. 俾左2次錢, total 等左4個月.
明白晒
純粹八掛想問,個architect 有refer 我去搵個party wall man/survey, 其實個個人係幫手做咩?就係幫我手拍門拎agreement 定係佢有多啲野會幫手做?
唔知, 幫你拍門?

我個陣係就咁係網上print 份party wall agreement, 跟住畫隻龜, 再叫隔黎畫隻龜. 完.
有諗過, 見 Stevenage 兩房排屋都係 300K 鬆少少, 不過唔知將來易唔易甩 / 放租 (家庭因素將來係有機會要返香港)

如果計放租潛力, 又好似 London 舊式一房 / 兩房 apartment 好過 outside London 兩房 mid-terrace? 同埋如果住倫敦 apartment 既話, 我寧願過幾年如果繼續留低 / 人工又 okay 既話先換樓買屋仔...

繼續租樓就真係齋俾租, 加上同樣質素既樓, 租樓同供樓開支分別唔大...
想落腳係倫敦附近要幾錢
上網睇真係好鬼貴
有冇邊度地區好介紹
2 個人
兩個人租一房囉,可以睇吓BR1,BR2
£1200左右連埋tax水電煤預£1500 pcm

再覺得超預算就睇睇Romford crime rate 好啲區嘅flat,又可以睇吓Watford ,如果要有tube 搭又crime rate 好啲可以睇吓Morden
計埋息如果同樣質素嘅話租係平過供
不過買樓嘅話又真係有啲錢儲下,同埋唔使成日搬 / 擔心俾人狂加租 / 自己地方可以自己裝修下…
香港價

1. 租房或買屋既 budget : £230K Max
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Warrington /Wigan/Leigh 一帶,而家住緊Warrington
2. 你需要幾間房 : 3
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): House
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 0.5-1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>價錢>交通>校區

唔該樓主
都係果句
(1) London樓唔會平過香港
(2) 如果有間屋特別平,總有原因,所有野反映係樓價租金
(3) 如非工作需要/人工差太遠,又唔夠budget,唔好諗London
最難搬反而係張梳化
之前有 friend 回流,free 咗張梳化俾我,兩邊都好辛苦先搬倒入𨋢…
再搬真係搵 Man & Van / Handyman 幫手算…

衣櫃反而因為本身間屋有,所以冇買過
而我預計到時買樓嘅話可能會 bespoke 一個…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞