UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
westfield真心正
surbiton 治安無問題, 環境就個個要求唔同, 都係要自己落去行下.
有冇人用過getground, 咁平有冇伏?
雜貨店基本全倫敦都係印巴人開,除非你唔想有雜貨買,我唔係好明印巴feel係咩,擔心咩種族人多咪5-6pm 去一去Morden站一出嘅high street 三間超市,你睇吓購物嘅係咩種族多好過啦
睇中間2手新樓但個發展商執左笠 想問有冇咩影響同唔好?
想問多樣野,你個陣起extension 係咪要收左樓先搵人quote 到價?
我見我而家搵人quote 價,好多個都話要site visit 先quote 到,有architect 圖都唔得。如果係要收左樓先quote, 佢quote 完又唔係即時開得工我咪又要等多幾個月
唔一定收左樓先, 你accept offer 之後, 同業主講話搵一日, 會有幾個人黎做quote 咁. 我個陣就約左2間唔同嘅裝修公司同日黎睇, 跟住睇完俾quote 我.

不過, 100% 嘅裝修公司都要落場睇先會quote 到價. 話俾你聽睇圖就quote 到嘅100% 係信唔過. 因為呢度嘅屋太多變化, 就算同一條街嘅屋, 間間都可以完全唔同結構. 所以佢話你聽睇圖就quote 到嘅, 200% 係老點你. 等你上左搭跟住先獅子開大口.

無錯, 你約得黎, 又要就業主話邊日得, 又要就咁多間裝修公司真係黎到係同一日. 唔容易嘅. 呢度所有野都係咁慢. 你真正開始做裝修就會知, 係乜都要等. 你覺得一日內攪得到嘅野, end up 係會等左1星期, 跟住先會有人黎做5分鐘野解決. 係every single step 你都會預到呢d 問題. 呢度"幾個月"係等個方面, 叫好快.
我俾多個例子你.

我個陣買度patio 嘅波璃sliding door. 搵到間最快攪到又唔貴嘅, 佢話幫我做"特快"處理, 係等左8個星期. 其他正常時間係3個月. 跟住整出黎仲要差左5cm 闊度, 要搵師苦臨場執.
價錢同鄺建面積成正比, 基本嘅都40k 起跳
預計下年夏天嚟倫敦,求指教
New build係唔係都唔太建議

1. 租房或買屋既 budget : 買, 70萬鎊左右
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 2房,理想2間客房+1間細書房
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold)/: apartment, 可以嘅想住高少少
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔駛
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安>交通>價錢>校區
£700k呢個budget點解唔買freehold 排屋/semi
住高少少即係new build 啦
交management fee好貴吓
唔想住地下/ 一樓
同埋唔鐘意樓梯
咁你既選擇都應該有唔少
感謝巴打
多選擇反而驚揀錯 又未夠錢買到間十全十美
小心揀位置, 同其他同大廈/屋宛嘅售賣速度.

你如果一買就for good 住到死就無問題, 如果你諗住放番出去嘅話, 你要注意下啦. apartment 係好難甩手. 你要睇埋附近去貨情況

好多減完擺係到成年都無人買.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞