UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
香港人唔算好抱團喇,果d南亞同黑人就真係成班住埋一齊,但香港人就只想鄰居係白人
買緊間chain free flat
2.5個月個律師都無report過層樓點
Email 3個禮拜覆一大篇
電話整係佢secretary聽
最新update剩係話大部分inquiry都搞掂晒但仲有啲野outstanding但又無講係咩
仲話整緊deed of variation
對家律師話大部分野都搞掂晒搞到我日日比agent吹
有無人知我仲要幾耐先exchange到
見Reddit話平均chain free 3個月
但我連AML都未做
呢度買樓真係痴撚線
隔幾日就打電話同email去追有咩outstanding
律師唔睬你要自己催
你唔跟就冇人跟
當返工咁set up 個regular call
要律師report 俾你
無update 都要report
呢度買樓真係痴撚線
Welcome to UK.

不過咁, 你係點搵呢間律師行? 正路佢做野咁立嘅話, 應該comment 都實會有其他人留言咁講架喎.
High street law firm
上網睇咗好多review都話唔錯同無話有呢個問題
都唔知啲review真定假
我律師話對家律師有啲enquiries用咗6星期先覆所以遲晒
都唔知信唔信
慘在佢仲要貴過其他solicitor

我到咗而家連份draft contract都未見過
或者 Local 都唔覺得佢咁嘅速度有問題
Review 唔可以盡信
Mortgage 大家會用broker 定bank? Broker 話佢有 best rate 但要俾broker fee,計完好似話仲有賺
broker
要自己計數
有啲plan要俾package fee 可能£699 £899
但個息口靚啲 2年嚟相差唔止£899 利息
佢會計埋俾你話你知要用佢
我發現我層樓EPC rating 係E,係咪好大穫?最主原因係唔保暖
舊樓大部份都係EPC rating D, E, F. 你實要自己裝修執架啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞