UK 租樓買樓攻略 (10)

270 回覆
11 Like 0 Dislike
話説我睇 facebook 啲移英group, 係好多香港人鍾情住呢d apartment. 我係想知過多幾年佢地點攪個service charge. 我係直頭唔明點解會有人落搭.

我係真心唔明.
發展商話術話service charge會鎖10年、地點好校網好一定有人租/之後賣都唔難之類
然後香港人又好想住新樓

如果住 London 要係度返工,其實都幾難避免 - 要係合理交通時間返到工既 freehold house 只會更貴
你同我做過舊屋裝修,就更清楚呢條過 100k 甚至 200k 既裝修數亦都係好甘 - 唔係個個人尤其係打工一族靠份糧儲既都攞得出黎
所以啲 leasehold flat 先一樣會有人買
Leasehold都唔係最大獲

上面mumsnet講嗰款都唔係香港人會最常買個啲類型(舊大宅改建new build)

多香港人買個隻係3層樓以上有接待處會所游泳池gym花園(康城樓概念)個啲leasehold人工設施保養真係無限加

普通人要買leasehold可能都係排屋上下兩層一開二個隻,會相對好少少
想問樓主買屋

1. 租房或買屋既 budget : 420k max

2. prefer 地點 : 距離London一個至個半鐘車程內

2. 你需要幾間房 : 3間

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): semidetached or end of terrace

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :小學

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 校區>價錢>交通

有勞
我low budget 嘅話, 我會問2個問題

1. 我嘅職業係咪一定要係London. 比如IT, Finance 呢2樣咁無辦法啦因為人工差太遠, 實要係London. 不過如果唔係呢2款嘅話, 咁其他city 差無幾.

2. 係咪可以揀唔係新式嘅apartment , 而係揀舊式嘅flat.
盡可能唔好以你現時份嘅狀況工去買一間屋. 你難保第2時你第2份工係無得wfh........... 咁你就會企左係度...
某啲IT平均人工冇差距大到要住London
人工高咗嗰啲就係租金高幾多
要自己睇自己行情係咪一定要London
https://www.gov.uk/government/news/leasehold-reforms-become-law

其實依幾年一直有做野矯正返個leasehold ,舊年廢除地租,依家又擴大leasehold權益,我相信情況會有改既
淨係睇 London 同曼城都係不停咁起 Leasehold flat,若不改善 Leaseholder 權益,分分鐘成為社會問題同定時炸彈。

認真講,香港既住宅大廈或者屋苑,管理費亦係不停咁加上去,舊樓維修亦都一樣愈來愈甘。

反而我幾有興趣想知道,新式既高樓大廈 Leasehold 住宅,當大廈水泥鋼筋等 decay 變舊 (50/70/100 年?) 過左其使用壽命但個 Leasehold 仲有 900 年都未完,建築物就需要拆卸重建,會點處理?有沒有現行既先例?
唔該大佬

我啱啱到未搵工
睇下先
主要想搵返council嘅物管工
地點搵到先決定

曼城真係平好多
400K 筆直都好多有得揀
同老公商量下北唔北上搵地方先

北上有冇啲城鎮推介下
揸去實地考察
你呢三個鎮我都會去
岩岩租左樓 水電煤果d如果換新supplier 係咪要通知agent? 見份租約寫明。

因為個agent 話可以叫tenant shop 幫我一次過轉晒名。感覺伏伏地,d plan 可能唔係最抵。

係咪自己落手攪穩陣d?

唔該晒
做公營服務加limit budget唔好揀倫敦
Nottingham birmingham 啲council咁財政環境應該都可以skip

橫掂都係可以再北啲上愛丁堡睇埋

睇下你哋屋企之後返工咩環境,如果其中一個係一定要onsite返工,可能都係租住先會好啲因為有機會要搬嚟搬去
自己搞
唔該巴打。
係咪唔使理上手用邊間?
唔洗,你揾自己想用邊間就得
想問下呢種擺法,喺花園嘅detached garage 收唔收到?

Garage 同sliding door 大約一米距離
Birmingham , Manchester, Nottingham 都係選擇.
每間屋d 用料同router 都會有分別, 無得一概而論, 係要試囉. 不過, 1米內嘅應該唔會有問題. (正常黎講)

不過肯定嘅係, 你全屋拉晒network 線嘅話, 你隻mesh router 可以插線做backbone, 速度係一定好過普通thru the air 做backbone 好多.
最好中間上邊, 跟住左邊上邊, 跟住中間位同左下. 右邊上中下係完全唔得. 你行下就知.

或者你開rightmove 你睇價錢都知邊度最好. 最貴個d 就係治安最好. 價錢可以差.....一倍以上.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞