UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
睇完ok,填form又要等佢覆租唔租俾你
起extension前d 渠係咪要改左先?
想問問整 garden room 是咪唔化算/唔抵呢
我都諗緊保溫問題,請問除左 loft 鋪返厚 d 既保溫物料之外,重有可以做 d 咩去改善保溫個情況呢,thx
普通嘅係costco 成舊買連埋裝都係£5k. 不過我估冬天會凍死. 實要自己再俾錢裝radiator 先掂, 同要拉電入去.

https://www.costco.co.uk/Garden-Sheds-Patio/Garden-Structures/Log-Cabins/Installed-Forest-Garden-Melbury-45mm-Log-Cabin-13ft-1-x-9ft-8-4-x-3-m/p/166615

化唔化算就真係睇你點用. 同係咪真係攪個保暖做得好, 係冬天係用得到.
PD嘅extension有depth/height限制
可以search 正苦個PD householder technical guidance睇下class A啲criteria
正常architect應該對啲簡單planning requirements有認知
但我都試過見過某啲architect好粗心,連terrace house PD嘅rear extension唔可以超過3米都唔知,仲想入紙申請LDC
一間house 主要3個地方走暖氣.

1. 屋頂
2. 外牆而係對街嘅
3. 地板.

即係攪3個地方.

1. Roof 保暖呢個平, 我建議係應該任何人是否會裝修都整. 買wool insulation. 呢d 一券200mm 厚, 跟據最新英國標準係270mm - 300mm 厚. 我係舖左2層, total 400mm 厚. 係roof 成個地面舖滿佢. 唔洗好多錢, 買番黎自己舖就得.

https://www.insulationhub.co.uk/product/200mm-knauf-earthwool-loft-roll-44-combi-cut/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwtNi0BhA1EiwAWZaANKWA3nk9aVRAhQsqVBnkNhaeN4ovWAE7tL08S2GqYkRfuz5vf3HA7xoCFWAQAvD_BwE

2. 外牆. 如果你住mid terrace 嘅話, 你顧少2面牆. 住semi 嘅就要顧3面, detach 就要攪晒4面. 英國嘅牆身係2種, 一係solid wall, 一係cavity wall. 後者係1960年打後嘅屋先會有. 前者係再舊嘅屋先用, 保暖係差啲. Cavity wall 係可以搵人做cavity wall insulation. 佢係會打d 保暖膠入去牆身. 都唔係貴嘅, £3K 到就攪到. 我個屋係solid wall 嘅, 即係舊屋. 呢個除左做external wall insulation 係無得攪. 而external wall insulation 郁下都£8k+. 我等有grant 先會做啦.

3. 地板. 呢個係睇你間屋係點起.

最理想係你間屋地板下面係空心嘅, 木板墊起間屋嘅, 咁你可以買 Kingspan 或 Celotex 200mm XR4200 Insulation Board - 厚嘅PIR, 或任何牌子有150mm-200mm 厚 Thermal Conductivity 0.022W/mK 嘅PIR. 好似呢d
https://www.tradeinsulations.co.uk/product/200mm-celotex/ 整個ground floor 地下係空心嘅位先搵呢d 保暖層墊底, 再上面舖floorboard 拉平地面, 跟住再上面先舖人踩上去嘅地板或地氈. 呢個係需要成個地下揭開曬黎做. 即係你真係做裝修換地板先會咁做啦.

另一款係石屎地, 呢個就最仆街嘅, 因為地下嘅凍氣由地底直接傳去你地面. 你又無得鑿開石屎地擺保暖PIR. 即係你要係佢面舖PIR. 變相你會減低左你樓低高度. 我就係呢個case. 我成間屋舖過PIR 係底之後, 我地下所有門要全部升高. 亦因為唔想太影響樓底高度, 我無辦法用到200mm 厚嘅PIR, 只用到80mm.

最後係Radiator. 買3-column 嘅radiator. 好似呢d https://www.aicabathrooms.co.uk/products/traditional-horizontal-2-3-column-radiators Amazon 好多好似好靚仔嘅radiator, 個d 係無用嘅. 個d 得單column. 華而不實. size 有咁大碌買到咁大, 總之你個塊牆容許你嘅闊度同高度而未去到古怪, 就有咁大買咁大. 係每間屋每個角落都應該有一塊, 走廊係唔洗嘅. 你買打棟嘅又得, 打橫嘅都得. 因為成屋都係radiator , 為左方便control 唔會recommend 買Tado radiator valve https://amzn.eu/d/0dKaDkqX 每一隻radiator 配一粒, 可以係手機直接control 開關.

跟住check 番你有個似樣嘅 boiler 有30kw 以上足夠推得郁你成間屋嘅radiator. 其他成屋 double glaze window 係基本裝置唔講啦. 總之, 有位入風, 或者任何表面係可以由外面導冷入屋嘅, 都用insulation 封鳩曬佢, 我估主要都係我上面講嘅個3行為主. 你有Conservatory 個d 要自己諗辦法啦.
For your reference, 我做晒上面講嘅野, 以現時氣溫外面17度咁計, 我室內而家係27度. 我成日都係著住短tee 同短褲, 下午仲要開窗先無咁熱.

係冬天, 我同我大部份識嘅人比較, 我平均屋內暖佢地5度. 朝早開完暖氣3粒鐘後, 可以保暖到夜晚臨訓前先再開.
[member]手快快打錯 本身想打purley, croydon 下面
我見佢有快車25分鐘去到londom bridge[member]
巴打咁搞洗左幾多錢?
我係全爆成間屋...所以唔係咁計.

不過你真係要拆開計嘅話, roof 個度我估£1500 內自己鋪. 牆身係cavity wall 嘅話£3000. 連工包料 地下全撬起曬再買保暖PIR 連重身舖過連KVT 地板, 我估£8000 內連工包料.

Radiator 你當£250 一隻, 加隻tado valve £50. 即係約£300 一隻radiator. Boiler 30kw+ 全新連工包料我估約£2000-£2500.
Croydon 係shithole 可以skip
佢嘅下面無問題喎, 係Croydon 唔得咋喎.

我recommend 你用番首頁個幾條睇crime stats 嘅link

好似呢個
https://www.plumplot.co.uk/Croydon-violent-crime-statistics.html
哩度有無人買apartment?
2 bed Apartment 5minutes walk from city centre £110k £150pm service charge
2 bed house £145k 15 minutes drive from city centre
大家會點揀?
London? Manchester? Birmingham? Leed?

唔同地點唔同諗法喎.
Newcastle
newcastle 我唔熟. 不過, 就咁聽個 £150pm service charge 算合理. 我諗最主要都係問番過去幾年個service charge 增幅係幾多每年.

Apartment 同 House 係2類嘅野黎, 係真係睇你追求d 乜野. 2樣野係對等(Given apartment 個service charge 係合理)

Apartment 優點係一定好就腳, 附近就有車站, 落街就係舖頭咁. 而且通常都會少d 入屋爆竊嘅情況因為點都會有度閘. 靚d 嘅仲有看更. 因為無花園亦無樓梯, 打理簡單極度似香港. 不過缺點係一定治安差d 因為近車站, 想賣番出去甩手難, 位置差嘅除時成年都賣唔到出去. 另外一定係leasehold, 即係你係無話事權去做裝修. 所有野你都要得到業主同意. 你唔係業主, 你係一次過俾晒成世人租金嘅租客. 亦所以你要每個月俾ground rent 同service charge. 亦無權過問每年佢service charge 嘅增幅係幾多. 英國人係主要未結婚或無小朋友嘅會先揀apartment. (方便去玩方便番工)

House 優點係成間屋你話晒事, 你拆左佢重建都得. 通常會係啲較安靜嘅內街裡面. 治安亦通常好過住apartment (因為真係純住宅區) 你唔只係業主, 你仲要係地主. 你係唔洗俾service charge 亦無ground rent. 樓價升幅亦一定好過apartment, 賣樓甩手係容易. 壞處係你話晒事, 亦所以所有野你要自己跟番晒, 包括要自己買alarm 去做番保安嘅野. 入屋爆竊機率一定高過住apartment , 因為有花園你要自己打理, 有樓梯即係唔係對香港長者friendly. (英國老人家少d 投訴呢d 上落樓梯嘅問題, 唔係無, 不過一定少過香港人好多, 佢地慣左係咁) 因為通常係啲內街同遠離車站嘅地方, 你行路去車站一定遠過你住apartment . 亦無apartment 咁一落樓下就會有舖頭買野. 英國人係主要已經結左婚或有小朋友嘅就會先揀house. (花園同校區係先決)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞