UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
我地依家2個人租緊kingston一房
想請教下樓主一啲買屋建議
同埋想問下樓主買share of freehold 有冇咩要注意

1. 租房或買屋既 budget : 450K-500K

2. prefer 地點 : 倫敦西南邊,類似kingston/surbiton

2. 你需要幾間房 : 兩房

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): prefer house 但apartment 都ok, 怕左好高service charge

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 距離waterloo station一至一個半鐘火車
或者揸車去heathrow 30-45分鐘

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔需要

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 價錢> 交通> 校區

感謝樓主
日子要事先摸底, 雖然可能全部9UP
唔對路就 一係壓價 <-如果你都有興趣
一係9出低價 <-可以KEEP住自己有被UPDATE
呢度買屋係好撚奇怪.

無臨約, 事但一方話唔玩就唔玩. 只要未真正exchange俾錢個日, 2邊都可以話唔玩就唔玩.

買屋係要等業主都搵到屋先會賣. 成件事係on 9. 呢個風險係應該賣家自己諗掂佢, 一係先租屋係個空窗期, 一係搵啲銀行會做先買後賣嘅按揭, 而唔係要個買家on 9 9 咁等

成件事明明係人身最大買賣
但係就最兒戲最冇保障
成個chain 實會有人係空窗期會先租屋住住先. 我估好難做到真係成個chain 同一日個個一齊搬
我係買no chain. 不過就算我買有chain 嘅, 我都係會一路住係租個度, 直至個chain 完曬, 成個裝修完晒先會搬走.
+1 未拎到鎖匙之前都唔會同本身租緊個到業主講要搬走

我其實想話, 係呢度買屋嘅人, 首先要記住一樣野, 係我嘅post 我諗講過無20次都10次有多. 就係"呢度所有野都要等, 做乜野都係咁慢". 所以忘記係香港個套先...

亦所以, 如果諗住夾到tub tub 陷可以完美交接樓換樓嘅話, 呢度係接近無可能. 主要係呢度你要預早2個月話俾租屋業主聽你要搬走, 而你係無辦法預計你嘅裝修係幾時完成. 由期係裝修初期, 連個判頭都唔會話到你聽實制日子係幾時完成到. 佢噏嘅都係"大概". 而個"大概"個偏差可以用"月"黎計算. 因為係裝修好多野唔到個判頭control 到, 好似buidling control, planning permission, sewer 改動又攪到water supplier 攞permission, 買裝修料又depends on vendor 送貨時間. 樣樣野都係choke point 黎. 而上面呢d choke point 係英國個觸發率係異常地高. 高到一個點係你差唔多要預左佢實中1到2樣.

係咁幾情況下, 呢度係無得打如意算盤. 我係一定住係租個度, 去到個裝修真係差唔多埋尾先話俾業主聽話會走. 而且係一定會係預計搬入去嘅時間on top 再預buffer. 因為, 你諗住係裝修初期就偷時間嘅話, 我可以100% 膽保你事但一個choke point 出事而拖遲左搬入新屋日子嘅話, 你係除時訓街.
Bentwood 大至上ok, 不過平租嘅地方都係係曬較雜嘅位置

https://a.plumplot.co.uk/?tab=crime_map_s&yr=-13&pc=116&ct=15

呢度所有屋個價錢都100% 反影個治安. 即係話你見到某區明顯低於格黎幾條街嘅地方, 即係平個個個區明顯治安較差. 絕無例外.
巴打 想請教下 如果要係樓梯底起多個廁所
請問知唔知大約幾錢
同埋會唔會有London builder 介紹
麻煩晒🙏🏻
https://www.mumsnet.com/talk/property/4878604-how-much-for-an-under-stair-toilet

我估£7k 咁上下.

我無builder 介紹. 我會recommend 你係checkatrade 搵最接近你新屋嘅builder 而rating 高同好多comment 留過係真係做過同類型嘅裝修.
差唔多埋尾=水電搞完、油完牆、換哂地板都無出事,係差未裝唔洗固定上牆傢俬,咁先好同業主講咁應該都還好 衰極都係去ikea執用住先都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞