UK 租樓買樓攻略 (10)

270 回覆
11 Like 0 Dislike

呢個位係叫中間上面架啦.

其實isle of dog, 到好多地方都係咁, 就係隔一條街, 係九龍糖同深水埗嘅分別.

你呢個budget 成3000幾磅嘅話, 我唔會用到呢個價錢租. 因為唔值呢個價. 你咩原因會睇呢個位? 巴打你未黎英國嘅?
點解會難賣? 如果係1-2房,好多老人家買,因為膝頭關節痛,上唔到樓梯。啲仔女大個搬走咗downsize,就會物色Bungalow買
因為睇佢原本嘅要求, 係要好近canary wharf. 而且佢要睇新apartment.

其實係無乜選摘. 不過同stratford, woolwich 比較, Silvertown 已經係治安上較好. 最少唔會有"過條橋就好似由太古城入左深水埗"嘅地方出現. Stratford 同woolwich 都有同一個問題, 就係你只可以局限係new build 個邊, 你一過條橋就入左重慶大廈.
Woolwich 就... 真係行番過舊區 high street 就感受到係兩個世界
但真係住嗰邊既話,又難以避免要過去買日常雜貨同埋搭 DLR
但咁都要 700k 以上兩房,性價比幾低下
所以我咪話 , 其實佢嘅requirement 係無乜選擇, 再加上furnished 嘅話, 仲要真係俾佢租到, 並唔容易. 佢嘅問題唔係budget, 佢嘅問題係無佢要求嘅盤係似樣嘅地方而近canary wharf
Woolwich有老有嫩真係不了 Stratford唔過橋都叫有個大商場行
問一問去邊度睇到有咩new build 黎緊會開售
上developer 個網有d都唔會講咁
GOVUK - new development
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞