UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
有1次睇個睇樓節目,間屋係細既古堡改建,有地下室,間地下室話依家改左做酒窖,個格局以前擺明就係拷問室/放犯人之類既地方呢d真係唔夠膽入去

仲有勁耐以前既case應該未必有新聞掛
唔拎嚟做share ownership賣都會拎個part做affordable rent/退休屋又新又要有政府資助又要有投資價值就會俾人屌浪費公帑
睇樓個陣有寵物小朋友個啲帶埋過去
再唔係搵個個排好運嘅朋友去睇

First-time scheme 都 fair enough 嘅,即係類似你攞住白居易資格買香港未補地價居屋,實有溢價,但係新樓喎

Share ownership 就真係...
請問大家/樓主點睇Cardiff?
要執都係室內野
最麻煩係個爐頭唔近窗所以個抽油煙機9成係內循環
買樓層你就跟你一世(你唔賣既話)
你室友拍拍蘿友就可以走
緊係揀合符自己要求既, 好話唔好聽室友住多1-2年就走/
到時發覺唔岩自己既, 你實怨因為係室友你先揀呢間屋
想問下各位巴絲 你地買樓果陣 除左搵測量師驗樓之外,
仲有無搵埋電同煤氣既師傅去新屋check?
無識人住個度..所以唔識.

Crime map 約莫係咁

無, 我個陣係surveyer 做左個level 3 survey. 跟住就係律師d search 啦.
有無人申請到shared ownership
可以嘅話搵埋
我覺得新樓無論 house 定 flat 甚至 shared ownership 你預頭幾年唔會有咩錢賺,唔使蝕都當賺咗住,好過你交租咁,加上啲租都唔係平 (尤其係倫敦)

供層樓當儲錢 buy time,將來升職加人工再換樓,咁層樓少少地幫你儲倒啲錢 / 好過 100% 幫人交租咁解
申請緊

間屋樓價唔太高,講緊個 market price 做 925 按我哋係負擔倒,不過俾完首期會清袋,同埋一批唔倒 9 成按揭就收得工

同埋同一個屋苑我睇過 on market 同 SO,覺得 SO 剩返嘅單位個 view 好過 on market,佢交樓 standard 又同隔籬嗰座一樣,加上計過如果住 5-10 年,將 SO 同 on market 供樓開支個差價拎去儲錢滾息,最後所得嘅 capital 都係差唔多,所以決定去馬

反而人哋講嗰啲 scam 我認為可以風險管理
1. 唔好期望可以炒起個樓價,當賺住你都贏
2. 衡量下佢 market price 可見將來你有冇能力 staircase 100%,因為你 staircase 100% 就冇哂轉售限制
3. 如果係新樓,可以睇下同一個 development 早少少嘅期數收緊幾多管理費
你係London?
我果邊Shared ownership 啲house 平差唔多兩三成
但啲Local 好似唔太鍾意咁
首先如果間屋你一日未 staircase 到 100%,你首先要經 HA (housing association) 放盤 (通常佢會擺 8 星期)

如果 8 星期後佢未放得出個盤,佢多數會覆你,容許你擺上自由市場放盤。如果你本身買咗 40% 嘅話,新買家可以買 40% - 100%

咁但係 SO 盤有入息上限 (年薪 £80000 / London £90000),但如果層樓 market price 貴嘅話 (例如 London market price 上到 >£600K),HA / 銀行又要求新買家有入息下限 (可能 £70K 甚至 £80K,但又有入息上限 £90K),變相合資格用 SO 買你層樓嘅潛在買家 filter 咗一大半,變相難放咗好多

加上呢啲倫敦 new build / 半新樓個 market price 離哂地 (有啲真係貪佢近市區買 Liverpool Street, Battersea 之類但買 25% 甚至更低,但計 market price 又一樣有中上產 / 投資者買,特別係外國買家包括大陸同香港),計 market price 賣出去有賺嘅機會唔大
而如果你層樓本身貴 (而你人工又唔高嘅話),自己又唔會有能力轉按 staircase 到 100%,變相自己玩自己 / 想放都唔易放…

因為 outside London (講緊曼城伯明翰) 樓價已經低一截,正常打工仔人工唔太低嘅話,唔太揀擇靚區 / 買間細排屋 / apartment 住住先都一定上倒車咁滯,反正佢哋出入都係揸車 / park and ride 多

加上樓價細,本身拎住 1x-20K 首期已經上倒車,你買 SO 都可能要俾成 10K 首期,咁不如儲多幾千… 除非家庭需要 (3,4 個細路) 要買間大屋 / 校網區

其實我仲睇過另一個再近啲市區 / 個區靚啲嘅 on market sale 盤,嗰個盤都有 SO 但 market price 貴過我落咗訂嗰個接近 40%,買呢個盤一來相比租屋慳唔倒錢 (頭幾年供樓又大部份都係還息),二來就算過兩年升職加人工,staircase 上 100% 都係供得辛苦,所以都係冇再約 SO 嗰邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞