UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
如果換晒electric radiator 要幾多銀?
我本身做工程 仲要係管數 我都無咩信心 我可以自己管得好 最大問題係 依D野唔會係PT做到 我自己其實想搵設計師出圖 再搵Project Manager慢慢細執既

咁我睇來預百五萬左右係咩都夠 我問chatgpt佢建議係兩球 嚇死我
我老實同你講, 如果你諗住呢度啲project manager 有香港水平, 我驚你俾完錢都覺得好似掉落咸水海.

我個陣都係一邊做野, 放工一邊跟個project. 你預每日用4粒鐘到黎跟啦. 開頭會忙dd, 因為係設計, 3d 圖, 電燈圖呀, 電插圖呀....

下面呢d 圖都係裝修初期, 我自己用網上d website 一邊design 一邊gen 出黎.

跟住攞住architect 個layout plan 自己map 晒啲燈呀, 電插呀啲位, 再數番晒有咩要買.

我都肯定呢度嘅project manager 係唔會做呢啲野. 因為我睇左咁多間屋, 好多都係求其係塊牆mark 個記號就算....... 我係驚你有cultrual shock , 如果你仲要係做呢行.

end up, 其實都係你跟番.

不過都係個句, 你諗住交俾呢度嘅人同你攪嘅話, 你打定底, 你會好多野會自己跟番, 錢你就肯定俾足.
但你成個步驟係點 買完樓 開始搵Architect 做成個Extension Layout 跟住自己係個Layout Plan估要幾多Socket / 燈 自己再係個Layout到畫 跟住同電燈佬傾? 你依D小型家居 應該唔會再另外畫電線圖同燈location plan既啦?

再google學Gen 3D Model? 跟住慢慢睇香討/連登 學曬所有裝修野 再慢慢簡料 逐個師傅睇佢地review再簡?

但你自己點夾期 你應該自己唔識set programme既喎 定佢講約數 你再慢慢預?

同埋你點同師傅解釋你想要咩 拿住張3d model同佢解話?但你點判斷佢做成點 係咪真係岩標準
比如呢幅圖. builder 最少會知我想製成品最後會點樣, 你一幅咁嘅圖, 就算唔係100% 對, 個builder 睇完都知你要籃色feature wall 對正大門, 右邊頂有掛櫃, 下面有L 型枱, 左邊跟接係個大型radiator, 上面係隻窗, 格黎係sofa, 跟住入門口(圖嘅最左邊)對正就係個衣櫃.

佢睇完容易過你噏佢聽. 一路整你一路跟d 細位. end up 就係個掣成品我覺得係見得人, 最小90% 似

呢個係我個陣幫我個friend 間屋起嘅draft, 其實咁勾個外型, 我用左1個鐘only.

跟住佢係個website 係有walk in mode 咁, 你set 好angle 噤個render 掣

就好似設計師咁有張咁嘅圖. 你係唔同angle render 一次, 再低能嘅builder 都知你想要咩

1. 租房或買屋既 budget : £1500-1800

2. prefer 地點: London

3. 你需要幾間房 : 1-2房

4. ⁠你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):

5. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 0.5 - 1hr

6. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 不需要

7. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>交通>價錢>校區
明 你中心思想都係盡力去整一堆野俾堆裝修師傅去visualise
你果時有無請設計公司幫你做Design 起碼點配色

我覺得你依個玩法係可行既 如果係我玩 我應該會係香港 / 英國搵堆香港室內設計師幫手畫左Layout and 3D model Drawing 跟住再畫曬電燈位 Socket位 跟住塞俾裝修師傅睇 依樣野其實唔貴 30/40K HKD一定埋到單

跟住在用佢建議配色 我慢慢去搵磚/地阪/油漆
但你點同每個師傅夾時間 暫至點同每個師傅驗收佢地做野做成點 依個先係重點
我個時係無搵interior design 公司做配色. 你係香港, 你搵裝修公司, 佢包晒project manager 呀, Archtect, 基本interior design, 水電泥工. 但係呢度Uk 係分開晒. 你要做上面6樣野, 最少搵6個party. 續樣計錢. 所以我間屋, 都係自己配色.

你如果係做工程呢行而仲係香港識人嘅話, 我會建議呢d 可以remote 攪嘅野, 好似interior design 搵香港人幫你整. Layout 同section plan 個啲, 我估你搵番呢度archtect 攪, 因為好多regulation 野香港architect 唔會識, 個layout plan 你係香港整嘅話, 你做錯左野都唔知.

電燈位同socket 位嘅圖你可以搵香港個邊攪, 因為呢個無乜地區性野, 香港攪無問題. 不過我當時係自己用layout plan 自己加上去.

因為我個陣係搵一間較大型嘅裝修公司攪, 因為我要做extension, 所以會有啲大啲嘅裝修公司肯接. 變左我唔洗每個師傅夾時間. 間裝修公司自己跟番晒. 但係如果你唔係咁大型project 而無一間較大型嘅裝修公司肯接, 你變左要自己就時間. 你變左要做埋project manager 去統籌每個師傅夾時間.

因為你已經做好左3D 圖, 你可以跟據你嘅3D 圖黎compare 番師傅做嘅野係咪跟據你想要嘅野黎做. 你甚志可以係個師傅開工個陣就俾張3D 圖佢, 你話你要咁樣. 佢跟住你張3D rendering 圖做都錯嘅話就好離普.
感謝師兄,今晚睇睇佢
想問英國租樓係咪要keep 住追D Agents?
收左Holding deposit 幾日仲未有回音
email 係無用, 直接打電話去問
咪撚用agent 介紹律師一定出事
最好搵啲做開華人生意
識check anti money laundering 嘅律師
想問吓有冇巴打試過投訴estate agent?
有咩途徑可以投訴?
如果要揾structural engineer, 應該幾時揾?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞