UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
我就係咁, 都出事.

我係ikea 買櫃, 早4個月去訂定. 佢夠膽死我約左builder 黎砌之前1日都未到. 因為買個個branch 只要有一樣野無貨, 就成 lot 唔送, 係咪on 9? 我end up 係全部現場買多次, 有乜野執乜野, 仲要額外搵人送貨, 俾多左2舊幾水即日同我車啲野去新屋.

之前個個order, 我攪左3個月先退到款, 仲要on 9 到可以cancel 後嘅一個月, 送貨黎. 係咪癡撚線架? 我貪心嘅話, 我真係收晒啲貨佢跟住再賣番出去都仲得.

總之, 你係度買屋或者裝修, 唔好抱曉幸心態去搏. 呢度出事率高到你唔信. 啲人做野係甩陋多到係無辦法理解. 所有野都要有plan B 同埋有足夠時間 buffer. 我唔撚係講笑........
真係好癲真係唔好搏

我最開頭其實諗住買New Build 倫敦外圍大約Watford / Hemel 買三四房六球New Build House但發覺有幾個問題 第一好少盤 (Watford係好少New Build House) 第二唔太抵買 位置差 / 花園細 / Premium 太高

跟住就Keep住開始望二手 打算照樣五球買二手樓 但拿Around 百五萬出來裝修 但發覺Watford 五球其實買唔到咩好野 Hemel得既

但都係想首選Watford 真係入到眼起碼六球 / 甚至七球半 (我承認我要求係高既 三/四房 要有一房En Suite 外牆靚仔) 跟住百五萬裝修其實係唔夠 真係要玩曬全屋 普遍都建議兩球

咁變左其實我好難預條大數 假設六球半樓 40%首期 二百萬裝修 加一年租金去準備裝修 其實已經講緊我一開頭要拿五球出來 同埋無人知五球係味真係可以解決件事 裝修質素 / 裝修費用上升 太多不穩定因素

但如果我轉玩New Build 其實六七球樓已經一定係死價 仲可以即住

另一個諗法係 照買Second 但可能拿八球去買一堆裝修相對靚仔既樓 咁可以減低裝修個痛苦程序 但個首期就算我拿到四五球都會供到好痛苦
你個case 係主要budget 問題. 都係睇餸食飯.

舊屋貴主要係地點同校區. 我估新屋全部都唔會係catchment area 內. 如果你唔需要校區嘅話, new build 確實係一個選擇.
另外, 其實舊屋你唔做extension 嘅話, 係唔洗用球半做裝修. 全屋反轉都係50-60k 左右.
好難一蓋而論呀. 係真係睇間屋多唔多人bid. 間野拍烏蠅嘅咪噤佢多啲囉, 間野有10幾個人落offer, 佢都唔得閒屌你啦.
所以, 為左增加個機率, 我會recommend

1. 搵啲區係你target 價錢低5% 嘅樓, 係綠色嘅好治安地區, 而呢個價位不少於20間係rightmove 1 mile 個圈出現.

2. 係個個1 mile 圈裡面先locate 邊1/4- 1/2 mile 係最好治安個細圈裡面. 搵呢要搵嘅屋.

咁開價你會有啲走盞. 不過point 1 個度, 要綠色嘅好治安地區, 而target 價錢低5% 嘅樓, 好大機會唔係你睇開個啲地區黎. 好大機會係再遠d.

我搵樓個陣, 係唔係搵我target 價嘅屋. 而係搵低於我target 價嘅地區, 變左我多啲屋揀, 而增加成功嘅機會. 我會選擇係好嘅區揀最賤價嘅舊屋, 而唔係差嘅區最好個間.
我呢個方法, 係純瑞增加自己個 bargaining power. 你袋住200蚊係袋, 你行入去一間餐廳食就可能綁手綁腳, 叫乜野食都要就住就住. 你要同人爭, 你都係隊尾. 豪無優勢可言.

但係你袋住200蚊, 行入麥記, 你就可以任點你想食嘅野. 見到啱嘅都講野大聲啲. 你變左係排係隊頭.

咁當然, 食嘅野係唔同. 不過, 你袋就係得咁多錢. 你要做贏個個, 就要排隊頭. 賣家見你排隊尾都唔得閒屌你. 呢個就係點解咁多人話難搵啱心水同啱budget 嘅原因. 就係一開始就睇錯左地區, 而個個地區你係排隊尾.
問agent
1. 平均係幾多人睇緊個間屋
2. 現時係幾多人落左bid? 有新bid 入可唔可以話我聽
3. 間屋有無chain. 係咪住緊人定已經吉左
4. 吉左嘅話, 係走左幾耐?
5. 間屋有無加建過? (呢個好大機會唔清楚)
6. 知唔知有無做過undrepinning 之類嘅工程 (呢個好大機會唔識答)

其實問嘅野唔會多, 因為我估好多agent 都未必識得答, 識答個啲係去到Conveyancer 做search 問對家律師, 先會問到. 而個啲問題, 理論上你搵個似樣嘅律師都應該識問.

問agent 嘅問題, 主要係環繞佢care 嘅問題, 即係錢有關嘅問題. 呢d 佢先會識答. 有幾多客睇緊呀, 幾多人落bid 呀, d bid 大概係咪某個range 呀, 業主急唔急賣呀, 有無chain 呀...etc.

你問啲同錢無關係嘅野, 多過90% 佢答你唔知.
如果係leasehold/apartment個類最好問埋:
ground rent
仲有幾多年lease
service charge
service charge幾耐交一次/知唔知點樣調整
有無sinking fund
泊車問題 (on-prem / 泊街 / 有無CPZ之類)
我唔需要校區 唔好咁差就得 我唔想買new build另一個問題係 我厭佢地裝修唔係我想要既野 同埋花園好細

但唔搞Extension真係50-60k得咩? 我隨時全部牆要清曬牆紙油過 地阪砌過 跟住仲要換曬廚房電器 浴室野都要換埋 我以為唔搞Extension 三四房兩廁一廚都要洗Around 百五萬? 因為依邊裝修其實唔太多資訊 好難睇同做功課
我做埋extension 加全爆, 係100k 內.

你查番我之前做裝修個break down

https://lihkg.com/thread/3187643/page/1?ref=sharer&post=12
呀, 不過呢個價錢我係完全無請project manager. 我係自己一個做番晒. 你要預左有好撚多濕星野係要自己跟. 你睇番呢個post

https://lih.kg/CqqBrvX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞