UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
structural engineer 通常都係唔需要, 除左你要做extension, 或者拆主力牆, 或扑牆打穿廳同廚房, 或者拆Chimney breast, 或者扑牆開大嘅patio door等會影響屋嘅基建先需要到佢. 通常Architect 會話到你聽要唔要structural engineer.

你如果需要做以上嘅野的話, 係搵左architect 後, 佢起好晒elevation /section/ layout plan 之後, 就差唔多要搵structural engineer.
呢d 去到detail 位嘅數據, 你要課金先會知個oversubscription 係幾多架啦. 我無locrating 會員, 都係唔知另外啲地方係會鬆動幾多.

https://www.locrating.com/
請教下:去邊搵architect?或者信得過既裝修公司?
最穩陣嘅係用其他香港人用過嘅, 好似你係你區內嘅whatsapp/signal group 問可能會有人用過.

另一個方法係checkatrade 搵. 搵你區內最近而最多comment 留言亦最高分嘅, 有做過同類型工程嘅人.
Ombudsman 幫到你
但佢通常要你through 內部機制投訴咗先
處理唔到先肯出手
香港人係好鍾意住近番香港人. 我都唔知點解. 不過曼城多香港人就出左名. 咁自然因為"香港人係好鍾意住近番香港人" 所以揀曼城. 另一個原因係佢平過倫敦好多而買華人野同倫敦一樣咁方便. 搵唐人餐館夠多而選擇亦廣. 亦係點解咁多香港人揀個度.

其他city 你可能會屋搵到好多好學校又平租好多嘅, 不過好大機會你買華人野食呀, 華人餐館呀, 華人買嘅餸呀, 或者in general 亞州類食品或餐廳, 你都可能要攀山涉水先楂到去咁囉. 跟住仲要難食.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞