UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
好難架. 你個extension 整緊個陣, 係穿晒窿. 即係夜晚d 風呀, 雨呀係會入晒屋裡面, 你好似訓係街咁嘅溫度.

而另一個問題, 係會極度地污蹧. 成地都係沙同泥, 你屋內新買嘅野全部食晒塵.
EPC 只係好鬼流嘅指標黎. 佢係計你有無呢樣有無個樣續樣計, 有一樣就有幾多分咁.

但係唔代表你有個樣野, 間屋就會暖. 你整得差, 用料差, 用料量少, 手工差, 一樣係唔會保暖. 我fd 住epc B 嘅new build house, 我係買epc D 嘅舊house 執到上C. 係冬天我間屋係絕對暖過佢好多. 以今日咁嘅天氣, 我室內而家係27度.

我用個d 料係比一般new build 跟嘅料好, 而且我用嘅份量係double 上.
我問緊個builder 如果佢要收到樓之後先site visit, 咁幾時開得工。佢話通常要3個月lead time, 如果咁計咪即係要收樓後半年-9個月先搬到入去
1. 租房或買屋既 budget : within 400k
2. prefer 地點 : manchester 周邊
2. 你需要幾間房 : 3間
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): freehold
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 0.5hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 中學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安=校區>價錢 > 交通

睇下有咩option
正常, 似樣嘅builder, 一等就2個月起標. 你唔洗等嘅builder, 即係佢唔係做緊野. 唔係做緊野得2個原因, 就係一係新手, 一係啲手工唔得.

同埋我2頁前一開波就講左, 你裝修嘅, 係minimum 預收樓後半年-8個月後先住到. 正常操作.
[member]2個人住 想租
1. 租房或買屋既 budget : around £800~1100

2. prefer 地點 : Manchester

2. 你需要幾間房 : 1~2房

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 0.5hr -1hr

5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? :唔需要

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 價錢 > 交通 > 校區

[/ member]
1. 租房或買屋既 budget : 租房 1300左右
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 1-2房
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題):
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通):
治安>交通>價錢>校區

本身住曼城 想搬落倫敦,因為有車 需要可以泊街或者有車位,住遠少少唔係問題 有tube出市中心就得 15分鐘步行距離都接受到

另外都想搭單問,當時BNO VISA申左2.5年,得番幾個月夠期續,但而家搵樓係咪好難肯租俾我
應該係得呢度...

https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/map.html?locationIdentifier=REGION%5E1297&minBedrooms=1&maxPrice=1400&numberOfPropertiesPerPage=499&propertyTypes=&includeLetAgreed=false&viewType=MAP&mustHave=&dontShow=houseShare&furnishTypes=&viewport=-0.266135%2C-0.129664%2C51.3369%2C51.3838&keywords=

有無車位你就真係要落地睇, 因為真係睇你邊條街. bno visa 個度, 你make sure 唔好遲, 不過你家下搵屋租我諗真係會難, 你可能真係要等續左先會租到屋.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞