UK 租樓買樓攻略 (10)

270 回覆
11 Like 0 Dislike
有無追agent
agent通常心急過你
落個最後通牒
幾時exchange唔到幾pull out
如果佢有心賣實理你
再拖落去唔知等幾耐
搵間chain free快快手2-3個月都搞得掂
想買遺產樓全爆, 同普通買樓比較有咩要特別注意?
surveying 仲駛唔駛做level 3?
成交會耐d
同睇下遺產幾多個人分 愈多人愈多變數
當然都可以好smooth

我都係遺產爛屋全爆 少少後悔lv3 不過是旦唔差在
小心全爆會好容易 out budget 失預算,分分鐘會搞到要成 300k - 太多你睇樓時睇唔到既野。
同埋除非你自己好熟工程野同英國既價,否則唔太建議。
洗唔洗level 3 係睇你會唔會加建呀extension 之類, 同埋間屋有幾舊. 50年up 嘅舊樓我都會話做level 3. 做extension 之類嘅我都會話做level 3. 你郁到主力牆嘅都係會做level 3.

諗住全爆嘅話, 你需要好disipline 自己點洗錢. 比如你預洗max 100k 做裝修咁計. 你開頭應該係報價要係80k 內. 因為你一定要預20% 做buffer. 而好多時候, 你end up 都係會洗晒個20k buffer 嘅錢. 亦即係話, 你開頭預80k 做裝修, 你唔夠錢嘅話, 你係需要係早期就刪減某d item 唔做. 最終要係做到扑鎚個份報價單係80k 內.

突出黎個20k, 係預比你真係做緊裝修個陣, 撬起晒d 野出黎先見到嘅問題. 個d 問題好多時你唔係拆左大半間屋係唔會見到.
Thanks.

層樓係below road level, 然後花園一直都係向後斜
主要擔心surface water flooding, 因為自己唔識又唔知上手drainage做成點, 所以都決定放棄
而且斜路泊車, 小朋友上車落車都麻煩
點解要似香港?似香港咁做咩過嚟?
想居住喺大廈,方便少少既地段

畢竟家家環境唔同要適應既嘢都唔同,加上未有車牌
想逐步適應生活同工作先再轉換環境

但好多謝上面比建議既大家~
每人有唔同既 perferences 同需要
似香港屋苑又有乜唔好,尤其係想係 London 返工做野既巴打絲打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞