UK 租樓買樓攻略 (10)

270 回覆
11 Like 0 Dislike
1. 租房或買屋既 budget : £350K 以內 (最盡 £400K)
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 1-2
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): apartment (有諗過 house 但擔心易俾人爆格,加上唔想 / 冇時間打理花園…)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1-1.5hr (我返緊 Central London 一星期三日,另一半都係 Central London 但一星期 1-2 日)
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : No
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安 > 價錢 = 交通 >>> 校區 (冇小朋友)

Budget 唔多想上車,本身喺 London 西北租緊樓,研究緊 London 周邊地區 (主要係 London 入面比較雜 / 住屋環境都麻麻)

其實我 prefer 新樓,因為慳倒一筆裝修費
之前睇過啲 new built house 盤,但去到 Stevenage 兩房都要接近 £400K
舊樓你整下天地牆同翻新廚櫃廁所又起碼用多 20-30K,講緊嘅已經係半新裝修

話說今日去咗睇 Bishop’s Stortford 火車站隔離 B 字頭發展商 apartment, 覺得佢啲 1 bed 都幾實用,近 Stansted 就算將來想放租 / 放售好似都易啲甩咁?不過係驚 management fee 會唔會係咁加…
呀...睇漏左你仲要校區.

校區係London 係500k 起跳. 500k 嘅校區屋, 你預佢係1-2房而且勁舊. 你要校區嘅話我建議你睇Manchester/Birmingham 個邊. 我估300k 係會買到2/3房in good place with 好嘅校網.
其實我 prefer outside London (Stevenage, Reading, Maidenhead 之類都 okay), 主要係倫敦入面 (even 去到 Zone 5-6 例如 Harrow, Sutton) 都覺得佢治安麻麻,同埋自己有揸開車,覺得喺倫敦入面揸車太辛苦 😅

但如果 outside London 呢啲 flat 會唔會好唔保值 (唔求有賺,但唔好過幾年賣樓 / 換樓倒蝕十幾 % 先),同埋有可能過幾年會將間屋放租,咁又會唔會倫敦出面嘅 apartment 好難甩 / 放租咁?

另外舊 flat 驚 lease 短會唔值錢甚至做唔倒 mortgage, 如果一啲起咗朝幾廿年左右嘅 apartment (裝修唔太殘) 又值唔值得買?
當然我哋會搭返火車返工
只係有時去買餸 / 出城玩,喺 outside London 揸車感覺舒服啲咁

但另一方面,尋日睇呢個 Bishops Stortford 一房都去到 270-280K, 你俾多少少 (300K 左右) 已經喺倫敦入面買倒唔錯嘅一房半新樓… (一房如果房大廳大又會加分, 例如呢啲

https://www.rightmove.co.uk/properties/133040291
london zone 4-6 渣車完全冇問題
搭火車/鐵入central london又只係比daily cap
車費平一截
我估你可以睇下你講個幾區 (Stevenage, Reading, Maidenhead), 包括Bishop’s Stortford 同 Chelmsford 在內嘅flat. 我個人會揀2000年後嘅就ok 而唔係新到5年內嘅flat. 最理想係得幾層高, 而唔係新式apartment 連gym 呀個d.

不過哩, 你揀到呢d out of M25 嘅區, 你要睇番個車費. 因為無daily cap 係可以好貴好貴. 而且, 近呢一年, 好多公司要人番最少3日office. 好多去到4日一week. 你要睇埋呢個cost, 因為你絕對唔會想楂車入London, 即係你實會坐公共交通. 我個人會睇M25內邊皮位置.

outside london 嘅flat 需求唔大. 因為住得咁遠嘅, 通常都揀house. 住得flat 就係為左近city 先會住flat. 遠city 嘅flat 嘅需求我估唔高.

舊flat 係ok 嘅, 大前題係要交通方便同近city. 英國人好簡單佢地揀屋個criteria. 後生搏殺同方便去玩嘅, 通常會住近city 嘅flat. 呢d 人首選1-2房flat. 一結左婚嘅, 就首選遠離city 嘅 3房 semi-terrace 或end of terrace. 無嘅就mid terrace. 有錢嘅就detach.

睇舊flat 只要個lease 有150年以上嘅都穩陣, 因為要跌到落80年先局住要renew. 值唔值錢主要係睇個flat 有幾方便去city. 呢d flat 唔洗好多間房, 1-2間, 就腳, 近地鐵, 附近有超市, 入city door to door 一粒鐘內, 有high street 就最好. 有呢d criteria 嘅唔會點死錯人. 好似Ealing 個邊個d 舊式flat, 其實再舊都實會租到出去就係咁嘅原因.
我想問下關於起extension 既問題
我啱啱搵完個architect 幫手做survey 同畫圖,之後佢有講我要拎party wall agreement 同埋Lawful development certificate 先可以開工。
想問下party wall agreement 係咪一定要搵party wall man/survey 去做?自己搵neighbour 傾得唔得?
個Lawful development certificate 自己申請會唔會好難?定係都係交比architect 去做?
無問題, 其實幾多房, 是否semi detach 都係睇餸食飯.

最重要其實係區份. 所有野都係假, 重要嘅係location.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞