UK 租樓買樓攻略 (10)

314 回覆
12 Like 0 Dislike
Charlton好呀
搵啲香港人agent 食一陣水先戈
仲可以坐victoria 方向係clapham junction轉south western 去 waterloo 然後jubilee line
其實southern 車有冷氣算好, south western 好多都冇

或者揸車去morden 再坐northern line 都得
計埋停車場錢都都差唔多 (因為淨tube 平)
boiler、heating system 檢查係必須. 呢度好煩, 你係需要每年做boiler annual check. 你無做一年, 或者遲左, 會直接void 左你boiler 個warranty. 我就係咁賴左野, 要保錢攪.

wiring檢查就睇你褸有幾舊. 20年以上嘅我都會check.
1. 叫律師問番賣家, 有無boiler 嘅log book, 同本野係邊度. 交收前你要知本野係邊.

2. 問番賣家, 本log book 有無每年驗boiler 嘅record, 有無甩過無做annual service.

如果上面2個問題, 賣家都答你本log book 會俾你, 同裡面有齊每年record 而最新個次check up 係1年內嘅話. 咁你可以唔洗做check.........住. 等就黎到一年先做annual boiler service. annual boiler service 你可以係checkatrade 搵有牌照嘅做. 佢做完service 會係你本log book 寫番低, 呢d record 佢亦會update 番俾boiler 間公司.

你可以當做係一個每年都要俾人閹你100磅嘅service. 你可以選擇唔做, 不過你一唔做一年, 你以後個boiiler 頭暈身慶, 你想搵人黎睇, 接電話個個好大機會聽到你log book 無做定期檢查會推左你唔接你單job.

wiring 就係睇下d 線有無老化, 有無發生火災嘅可能. 等同你係香港買50年樓齡嘅屋, 你一撬開d 野就見好多野老化要執一樣.
你可以問番律師, 要做wiring check up 而係唔拆牆嘅情況下係咪做到. 佢做咁多單實會知.

都係個句, 你係香港買50年樓齡嘅屋, 就算上手住緊, 你買左落黎. 你會係成屋check 過曬先入住, 定係話就咁拎個喼入去住, 就每個人都唔同.
如果賣家無 gas safety record / boiler log book,我之後可以比錢補做返嗎?
要搵番原廠service engineer 黎做先得囉. 俾錢攪者咁就. 我做左一次, 煩個閪....
巴打上次奶野又係賣家(業主) 斷左 service 而你自己搞返嗎?最後搞左幾耐左右同用左幾錢左右呢
其實我本身都唔知要做 wiring check up,本身真係諗住就咁搬入去住

同埋知道左有 indemnity insurance 呢樣野,以為買左就得
我因為全爆間屋, 個boiler 新嘅. 不過哩, 我唔知遲左做annual service check 係咁撚煩.

我個新boiler 用左1年3個月左右, 發現熱水忽冷忽熱. 咪諗住打電話搵個有牌嘅人黎攪囉. 打到去, 劈頭第1句接電話個個就話你log book 啲record 係咪齊, 上一次service 係幾時. 我咪話新嘅, 不過用左1年3個月, 無做service 因為唔記得左.

接電話個個話, 咁你搵番原廠睇. 佢地唔攪. 咁我咪打電話去原廠, 又係劈頭第1句問上一次service 係幾時, 本log book 係咪係到. 佢話無呢d 野你就算新boiler 都無warranty 架喎. 係個刻我先知我連本新boiler log book 係邊我都唔知. 跟住話有無得保領番log book 同攪番好個warranty.

跟住佢噏左個銀碼, 我唔記得幾錢啦, 總之係double 有凸compare 你做個annual service 咁囉.
大家今年renew租約比業主加幾多租
請教清,點樣避免被 management company 撚狗久唔久就boiler/漏水…. 到時到候點都有野老屈
insurance 係只保你有損壞個陣, 會賠錢俾你. 即係你間屋火災, 佢賠錢俾你. 不過, 你買左insurance 唔會令火災唔會發生.

而令火災唔會發生, 就係你需要做事前功夫防止佢發生.
唔會加啦. 加一個就我差唔多每個開嘅唔同topic 嘅post 都會要我加佢........

有咩問嘅, 直接呢度問啦, 你問得嘅問題, 好大機會其他人都用得著, 亦係呢個post 開嘅原因, 就係大家sharing info.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞