UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
呢d新裝apartment如果位置唔伏
其實租務唔錯的
其實freehold多唔多嘢要執同maintain
住慣香港硬係prefer apartment多啲
你可以試下租感覺下點先住一年先買
你拎俾service charge啲錢請人保養應該都唔係好洗自己搞
我當你一年住新apartment service charge+ground rent 係£3700. 算係好平下. 我都係搵番我之前俾你睇個d apartment 黎做指標

https://www.johnsand.co/properties/fairwater-house-2436303

即係你住5年, 就洗左£18500. 大前題係佢仲要唔係每年加service charge. 我當齊頭£20000 計埋佢加價5年裡面. 即係5年俾左20萬港幣.

£20k 你搵人年年幫你執間freehold house, 5年內都未有耐會洗到咁嘅錢.
我諗係個心態要改變
好似潮偉巴咁講,過到嚟就要有心理準備好多野要自己跟自己搞
同埋freehold都有new build house, 不過位置會遠啲
自己考慮 所有野反映係價錢
換另一個方式講, 係唔起extension 嘅情況下, 你全爆成間屋由頭執過晒, 係£40k-50k 倒for 一揀1000呎3房house.

即係你俾嘅service charge , 住每10年係apartment 嘅錢, 就可以扑晒成間house 全爆番新.
請教下:right move 見有d屋特別平,寫係guide price 係點解?
簡單自己搞 一個weekend 已經油好一間房
水電搵人搞都唔會搞得你幾多錢 重點係英國樓市好公平 你俾左錢整既野 係反映係個樓價到 當然第一樣先決係location

所以location靚 你平市價買間靚屋整 個價值係會值錢過location差既屋
https://www.rooftopliving.com/blog/what-does-guide-price-mean-on-rightmove

即係試水溫價. 等多啲人落bid 而扯番高個價. 最終都唔會係個個價. 如果比其他地方平而又無人落bid, 個間野一定有隱疾.

UK 買屋極簡單

1. 價錢一定反影左區內治安同校網. 100% 唔會俾你搵到間又平又好區.
2. 過2條街就貴好多嘅話, 即係平個度好明顯治安有問題.
3. 個別屋係區內明顯平, 個間野100% 有隱疾.
4. House/舊式flat 嘅話, 擺係rightmove 好耐都賣唔出仲要減價, 個間野100% 有隱疾.
5. 新式 Apartment 極度難甩手, 所以除時擺係度成年都無人買, 變左會更難睇個間野有無問題.
6. 好平而區份治安唔差, 個度100% 附近無車站
7. 睇番point 1, 跟住point 1 大聲讀3次.
想請教下有冇人知正常租樓reference check 要等幾耐?
我星期六交曬所資料上homelet
到今日星期四都重未收到agent contact
我好驚過唔到reference check

Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞