UK 租樓買樓攻略 (10)

1001 回覆
18 Like 0 Dislike
多謝你比定D 心理準備我
而家我都好似你咁試下可唔可以搵個業主比1,2日我可以約builder做site visit, 但係有builder 話一定要間屋係我既先黎做 ...睇黎都有排煩
咁得意, 你話開工就當然等到間屋係你先做, 咁合理.

但係你黎做site visit 去望下間屋, 去quote 個價俾個客, 都要等到你做業主先肯黎? 咁都幾特別. 我唯一解讀係, 佢根本未有人手接你個單野, 拖多陣先. 太早俾個價你, 你真係應承左搵佢, 佢都未有耐有人手黎做.

不過, 我好坦白同你講, 呢度係無野會快. 佢地快嘅定義係一個星期. 亦即係話, 你如果要預時間話俾你現時租樓個度個業主聽你幾時會搬走嘅話, 你預收樓後開始計嘅最少6-8個月後 (因為你唔知builder 真正幾時開工). 呢個係minimum.

我個陣, 係accept offer 之後就開始搵architect, 跟住搵builder. 跟住architect 一砌好個final layout plan, 就開始續樣睇要買嘅野, 係要幾耐時間會到. 好多野你諗住order 嘅, 郁下都幾個月先送到黎. 你係差唔多有d 野係佢未開工就會order 左. 好似我上面講個度patio sliding door, 我係真正開工個日, 就約左個patio door vendor 黎度呎, 跟手落order 買.

亦即係話, 係未開工前, 你會有個excel spreadsheet, 跟據architect 俾你嘅layout plan, 你會知道成個project 你要乜野要買, Every fucking single item 都會係個excel 裡面. (eg. 大門, patio door, 門瑣, 廁所裡面所有野, 廁所啲喉嘅adapter, 地腳線, 油漆, 燈掣, 射燈, 插鬚面板...etc) you get my idea, 係every fucking single item.

你係要知道曬每一個item, 由落單開始計, 真正係幾耐會送到你屋企. 你亦同時會有個itmeline 擺係excel 好擺係project 好. 會一路track 住builder 進度, versu 你要買嘅野嘅落單時間. 中間你會成日問個builder, 你要預乜野時間要乜野到咁. 因為builder 係唔撚理你, 佢見佢要嘅野未到, 佢就會去第2間屋做住先. 等到你啲野齊先會番番黎. 所以, 你係需要做到唔會俾佢需要"等"呢個環節出現.
我當時個excel 係咁. total 係幾百行.....................

未成交 約visit時 我個邊啲builders多數都係唔肯黎
有黎嘅builders 只有一個報價 比市價貴20-30%
另外有兩個黎完 後尾email佢講 佢到場先知未成交 唔會報
我搵左起碼十幾個後 決定放棄 等成交再搞
可能你個邊咁啱有builders肯
正常運作......就係賣家搵左d 好平嘅律師去跟.

你無乜野可以做, 係只有繼續追. 可以嘅話搵埋個賣家email 出黎, 問佢想點.
我個陣最後short list 左2間. 一間係architect referal, 另一間我自己搵. 因為我要確保architect refer 個間個價無問題.

2間都係未交收之前就黎site visit. 不過咁, 2間都係中國人做判頭, 咁可能係咁所以有分別.
咁我想問下你等成交先搞, 你係住左入場去先, 你一路住佢一路起定係等佢起好晒先搬入去?
唔俾得你架啦, 裡面有私人野係裡面.

不過你睇圖都知係點, 共12個column.

位置
要買嘅item
邊度買
brand/model 名
數量
價錢
總價錢
order 日期
expect 到貨日
總等貨要幾天
真正到貨日
builder 需要日期
明白晒, 我都準備下份excel 先咁
佩服巴打你真係一手一腳做得咁詳細
我做緊類似既 house renovation 都冇做得咁距細無遺
係拗底呀.

我初頭黎, 成日聽到人講爛尾. 咁我只有跟個project 跟得足d. 因為個project 拖得越長, 爛尾風險就越高. 常理啦係咪?

亦因為呢度人嘅習慣, 佢地係乜撚都唔理, 啲builder 無佢要嘅野, 佢就唔會黎, 等到你有先黎做. 咁基於咁嘅習性, counter 佢嘅方法就係佢要嘅野我早幾日就會送到黎工地. 而做到咁樣嘅效果, 就係玩project management 同logistics control.............

不過後尾個architect 都話, 我係佢做過咁多單嘅project 裡面, 做得最pro 個個.
如果我仲有機會買多間屋咁玩既話,我不如搵你做我 Project Manager
你現時個裝修係要整咩? 我係好奇八下, 都想知其他人嘅experience.
公平啲講,住 freehold house 係冇 service charge,但同 new built apartment 相比,兩者 on-going cost 既差距又唔係想像中咁大:

- 住 House 能源同電費,都應該會比住 Apartment 多,我而家仲住緊租既新式 apartment 一年只會係最凍果幾日 (I mean 0 度上下) 先需要開暖氣
- 住 House 你大概都要裝要繳月費既保安系統 - ADT, ring 之類,早排 ring 狂加價咪一樣俾人嘈到拆天咪一樣要硬食
- 維修項目亦一樣成日有,樣樣都要自己攪同俾錢

當然,講將來轉手同升值能力,咁 apartment 又真係差一截,冇計
semi-detech 爛屋一間大爆,地下做 extension,重建花園屋,樓上樓下都全屋推倒重做
無錯, 所以我做我間屋裝修個陣, 都係針對性你講個幾個問題.

保安 - 市面上係好多alarm 品牌, 我end up 係搵到間係唔洗俾月費, 而做到ring 嘅功能. 不過個個牌子新加入嘅到要俾月費啦.

保暖 - 呢個係我重點攪嘅野之一. 因為我未搬入house 之前, 我都係住apartment. 確實係apartment 開暖氣嘅時間係少過house. 電同水就無分別嘅. 咁所以我係保暖個part 做左好多research. end up 係做到極接近apartment 嘅保暖能力.
無用, 我個陣係cc 地產 agent 再叫佢俾埋業主個email 我cc.
間隔都無法以當初咁隨心所欲? 點解嘅?
樓上有啲牆位係有 support structure 既用途,不能輕易改動
Architect 上門睇兩睇畫左圖都係咁話,Builder 見到咁都唔敢郁手改
攪 load bearing wall 係難嘅. 明.

係做到嘅, 洗錢者. 我個陣要打穿個廚房同廳, 同上層廁所同細房調轉用再改房大細. 我仲要拆埋成間屋嘅 chimney breast 個塊牆, 由上到下拆晒.

做到, 不過成個project 其中一樣最貴就係碌新買嘅supporting beam. 個碌野長6米, total 2 碌撐起改建嘅野.

唔係唔得, 要洗錢囉.
yep, 慢本身不是 red flag
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞