經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
芬蘭幾時有收皮
但最近又有文章講非法移民對美國經濟幫助 到底邊個真

布魯金斯學會的研究表明,強勁的就業增長與大規模的移民流動相一致,這就是為什麼當前的就業增長並沒有給薪資和價格通脹帶來上行壓力的原因。換句話說,由於大多數職位都由非法移民填補,他們的薪資很低,因此對通脹的影響較小。

研究報告寫道:“意外高漲的移民水平也解釋了自2022年以來消費支出和整體經濟增長的令人驚訝的強勁勢頭。”

據粗略估計,移民人數的增加在2022年推動實際消費支出增長0.1個百分點,在2023年推動增長0.2個百分點,預計在2024年推動增長0.2個百分點。此外,研究發現,移民的增加使實際GDP每年增長0.1個百分點。

非法移民促進了GDP的增長,因為有更多的人加入了勞動力市場,而勞動力是經濟的主要投入之一。

卡馬羅塔估計,自拜登總統上任以來,勞動力中移民人數的增加為美國GDP增加了3,000多億美元。卡馬羅塔估計,經濟在過去幾年中增長了大約1%,大約有一半的經濟增長是由非法移民創造
邊個真

布魯金斯學會的研究表明,強勁的就業增長與大規模的移民流動相一致,這就是為什麼當前的就業增長並沒有給薪資和價格通脹帶來上行壓力的原因。換句話說,由於大多數職位都由非法移民填補,他們的薪資很低,因此對通脹的影響較小。

研究報告寫道:“意外高漲的移民水平也解釋了自2022年以來消費支出和整體經濟增長的令人驚訝的強勁勢頭。”

據粗略估計,移民人數的增加在2022年推動實際消費支出增長0.1個百分點,在2023年推動增長0.2個百分點,預計在2024年推動增長0.2個百分點。此外,研究發現,移民的增加使實際GDP每年增長0.1個百分點。

非法移民促進了GDP的增長,因為有更多的人加入了勞動力市場,而勞動力是經濟的主要投入之一。

卡馬羅塔估計,自拜登總統上任以來,勞動力中移民人數的增加為美國GDP增加了3,000多億美元。卡馬羅塔估計,經濟在過去幾年中增長了大約1%,大約有一半的經濟增長是由非法移民創造
猶太人都係生幾件 但佢地係統正白人

咁又唔係話好遠
你以為啦低層就係,你真係有料華為byd 大疆嗰啲公司咪又係多多都比得起,咩環境?科研環境?其實冇分別,對華人黎講仲唔會因為佢係華人而唔比佢上位or 唔侵佢玩
咁馬雲呢?
usb4去到40gbps+100w power
部機有排都未用盡
波音就係因為近年工廠請人大玩DEI, 請左成班垃圾黑鬼,搞到飛機成日出事
其實大陸好多叻人,你睇宜家搞AI個班好多都係大陸ug跟住去美國。
不過大部分人才都唔會返大陸而會留係美國,簡單d黎講因爲美國出得起人工同埋工作環境好。

source: https://macropolo.org/digital-projects/the-global-ai-talent-tracker/
美國人收入高過北歐好多啦
加拿大超級市場啲嘢仲貴過美國
嗰班人都唔識經濟
時事台大部分都係呢啲人 無成本地鳩up
始終負債都仲係多過美國
芬蘭失業率8%喎
有冇諗過輸入劣質人種就係令本土國民出生率下降原因之一?
劣幣驅逐良幣
北歐高d啦 瑞士 芬蘭
美國政府債務比 120%
連登右膠係鍾意財團壟斷
其實你知唔知瑞士槍權仲勁過美國
所以根本就係人嘅問題
同埋其實撇除自殺嘅話,美國暴力罪案唔高到歐洲幾多
我覺得美國呢排加息都可以有咁強既經濟增長係因爲股市同樓市上升,多人賺到錢多左消費。而AI既突破進展令到美國本土投資又多左。另一方面非法移民對美國既貢獻係降低通脹,鮑蛇講過美國通脹下降其中一個原因係supply chain擴張,而當中非法移民對supply chain擴張至關重要。咁當然低通脹令更多人消費,加上大陸好多平貨透過temu呢d平臺賣去美國都令到美國消費市場十分強勁。

美國宜家高利率,高增長但又低通脹既結果令到好多傳統經濟學理論受到質疑,學界開始有一部分人開始研究究竟係乜野事,傳統經濟學理論仲work唔work
而家係驚財政問題 睇下biden加稅有冇用
佢而家經濟咁好,唔多唔少亦因為covid嗰時令平民有超多excessive saving
然後本來上年加息股市經濟係要冧下,但點知ai大突破,令企業突然間又拎錢出嚟投資之餘,突然間多咗個市場
咁經濟自不然繼續擴張

跟住中國經濟差同非法移民又幫手拉低咗少少通脹

BTW雖然歐美都有通脹,但其實係唔同,歐洲通脹係由於商品價格上升(例如天然氣價、油價),但美國係因為人工上升
因為人材係攞EB1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞