經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
歐洲仲高
百三四起跳
得返一千一個月點租屋?
佢住西班牙咩地段? 你係美國住咩地段?
美國醫療係西, 但係稅低過歐洲咁多, 你將舊錢掉去做醫療, 條數就係返度, 仲要overall美國人工高過歐洲
大前提係唔好有大病, 非有錢人大病住邊都死
所以啲 sanction 對佢冇咩用囉
最多都係搞到同美國有關嘅民生嘢,好似Apple Windows Visa Master M記 KFC
但政府唔多傷
22年都講excessive saving 但早就冇左啦 23年10月冇晒excessive saving 加還大學貸款高峰 大學預計消費會跌 結果愈升愈多
係 美國商品通脹0-2%,服務4%
美國負債幾高都唔驚啦,去美元化有排搞
好似改左個名繼續開
係真係得
我個fd住巴黎稅後都係1000 euro到 我都唔知佢點生存,但都夠娛樂
美國企業負債低好多啦
最多咪嘴炮兩句,撚夠薑打美國咩
佢咪就係捱到企業開始大量使用ai先完,所以令到成個經濟無衰退過
,買衫成日去ZARA,又平又好睇
挪威囉
美國比到呢個人工留學生畢業留低美國,已經冇其他國家夠佢搶人材啦。

呢個人工同係美國揸貨車差唔多
歐洲文化我哋外人好鍾意group埋嚟睇
意大利重視家庭生意,所以佢哋出唔到zara, h&m 呢啲打中國製平嘢
西班牙法西斯底好多嘢都係以前公營底變私營
不過歐洲應該都係得意大利特別反財團經營
係,但其他國家做director 都唔美國H1B、揸貨車人工多,點搶人材?
歐洲佬而家有個存在危機
冷戰完想搵俄佬一齊對抗美帝,點知養唔熟
而家一路講歐洲一體化又到英法德爭做大佬,到而家英國離埋場
所以其實搵中國幾合理
Seville 我NYC. 美國一個MRI 要1-2k call ambulance 又要500-1k. 仲要講緊係有insurance 前提下,無insurance 真係祝你好運。 我after tax 搵6k 都只係paycheck to paycheck. 美國你冇2 mil 身家基本上慘過食屎。 稅係底過歐洲,但資本主意體制下嘅美國,咩都係講$。美國只係一個多人才多機會搵$嘅地方,生活同退休真係不了。我拎我usd buying power 去南美,西歐過日神仲好
而家睇就係
但係咪真係夠用唔過幾年永遠冇人知
始終呢個係data port嚟
但歐盟當佢3腳插咁嚟管
夾租可能?
其實new York city 都有人比勁平租,有個rent control system,度度地方都要住落先知點玩
最緊要自己住得開心
DB
即係中國愈來愈富有 以色列愈來愈富有 東歐愈來愈窮
塊地又大又靚,多產,有起事上黎鎖國內循環自給自足都玩到千秋萬世唔洗食樹皮
全世界得澳洲同中國可以比下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞