經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
加拿大隻狗也不屌。不過啱晒香港收成期嗰班過去做地主
咪玩啦
美國人工係歐洲幾倍
税同物價包括能源、食物、日用品、消費品...遠遠低過歐洲
咪就咁比個vin保險睇下幾錢
兩架都係280
咁跟住買左架86,第一次renew已經加30
變左310,都算,第二次renew加80
e家390,跟住e家geico轉progressive
保費同價但保額多左3倍咁就暫時算鳩數
都無辦法
係希望多幾年牌齡之後會減
我就咩房屋醫療都無買淨係車保
我見啲人係平應該係撈埋屋保同埋唔止一條友,除返開所以可以去到咁低
好似我咁淨係車保又無本土牌齡應該全部都好貴
上面都有人話又500 又700...
SWE new grad
咩都要做
學曬成套諗住自己創業
其實你哋嗰個講生活水平係咪剩係得錢嚟衡量?醫療教育人民質素快樂指數呢啲唔使睇?
仲有個不倫不類既總統
你係美國沒醫療?
幾百年前到e家都係歐洲人不斷移民美國
從來冇聽過美國人移民歐洲
衰撚個拜登
交税交成半份人工
但有好多美國人去歐洲退休
你都識講天時地理人和,唔係只靠地理。

成功一定係所有野配合,地理只係幫助,唔係主因。

個問題就係你地講到係因為地理先勁,根本就本末倒置,地理只係基本野,勁唔勁係睇國家自己掂唔掂,唔係因為地理勁所以國家勁。

地理只係輔助,唔係主要。

澳洲地理無敵,一樣無作為。

其實世界好細,現代科技好發達,國家係邊重要性越黎越低。

你諗下果時英國統治幾多地方,都係靠軍事優勢,唔係地理優勢。
我香港公司個醫療係全球都保
我so far都claim過幾次無咩問題
我又未唔撈,唔會額外係美國買多份啦
如果無公司sponsor個醫保講緊成2千蚊美金一個月,邊有錢買定
唔明啲連登仔點解咁鍾意睇
下世如果有得揀一定會想做北歐人>美國人>rest of the world
地方問題
大城市揸車係比人當水魚
約女出黎個陣覺得抵比既
咁你祈求唔好有咩大病或意外,做起手術上嚟真係天文數字,香港保險都未必包得足
有大手術咪返香港,香港全包,1個月保費貴過張機票
我諗我轉美國公司之前都唔會買
好撚水魚
不過美國人真係好鐘意讚人
成日周街讚我nice car
但明明係架19 勁平toyota
退休梗係,美國物價貴到
美國揾錢喺歐洲直頭降維打擊
剩係每月退休金都仲高過你歐洲中產
去亞洲仲加
所以美國離日本咁撚遠到勁多人去(同香港去日本一樣人數咁多)
日本啲野對美國人平到仆街
東南亞直頭好似唔使錢
我呢邊有個朋友交通意外救護車去唔到現場要用直升機,點知佢個醫療保險原來唔包直升機,俾人開單20萬美金
而家呢個年代唔登陸你本土都可以整死你啦
我勁多friend想去東南亞退休
咁唔係自己faulty撞車咪無事囉
人地撞你claim人地保險架嘛
你唔係唔知呢邊幾多黑人/illegal immigrant冇買保險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞