經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
咁分裂未啫?
淨係嗰種拼搏文化已經屌打其他國家,再加上絕佳地理位置,同埋上兩個世紀嘅機遇
佢有錢係十分正常
法國佬表示, are you joking?

想番去WA 好掛住PNW 啲囡
你又話佢因為地理而掘起,又話唔係主因,都唔知邊個自相矛盾,邊個混亂了。

佢根本唔係因為地理而掘起,地理頂盡只係輔助,唔係主要原因。

你咁講即係話香港無地震,所以經濟好。只係好間接影響,唔係直接影響,你就講到因而掘起。
係嘅,係嘅
得美國有Misinformation
歐洲無
大陸就梗係冇啦
你樓上嘅回答證明咗你真係冇撚病
好健康呀你恭喜你
美國公司通常包員工醫療保險(要比少少)
又黎泥漿摔角
下次講中國衰野記得問下自己中國係咪仲生勾勾
你可能係一個文盲兼眼盲,所以閱讀理解完全Fail嘅人
我幾時有話美國因地理位置而崛起
你咁鍾意砌我生豬肉就砌啦
我有講過歐洲冇?唔夠講係到扯東扯西 滑坡滑到九丈遠
都成2024仲拎d 40年代theory 黎講
九唔撚搭八
好多中產美國佬都會去葡萄牙養老退休,貪葡萄牙物價低氣候又好,又近美國
我就係想睇你講到美國有幾弱吖嘛
如果歐洲都有,咁你提出嚟做咩
呢個題目就係討論緊,點解美國會升歐洲會跌
樓上已經有好多唔同角度
我帶出用地理位置呢個角度做切入點
我講嘢可能真係九唔搭八,有撚病
你最健康,你冇撚病
係既,但最勁做呢樣野既,都係美國呢
唔好意思 從來冇提過個弱字
刺激到你呢位VPN美軍唔好意思
美國人真幸福
咁你又話misinformation可以整死美國?
EB2 niw 輕鬆既,係香港都搞得,唔駛過到美國先搞
揸長途貨車都係辛苦工黎
有人研究過1776年一出世就冇點窮過 人均gdp
係嘅,但係19世紀末先真係去到第一
你係點樣成功留係美國架
無錢(人工低)那有生活質素?
阿拉斯加本身就係俄羅斯無錢時賣俾美國
美國食碗拉麵閒閒地廿鎂(連tax and tips)
日本食碗1000yen (6鎂)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞