經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
美升歐降?
太多人口 其實係無問題
玩量產 血汗工廠 好似aoc咁
玩村民攻城 / 哥德人海 都一樣有得玩
問題只係衰小學雞on9 吉個頭出黎扮大佬
無晒人地trading support 人口食資源
但無好野生產出口做trading 先變負資產
老世唔知啦 但大把華人餐廳出糧比員工係現金 上網見一大堆啦
住新澤西州啦 你會發現生活愈來愈好
Texas , Washington 都係
其實咁樣儲唔到credit你退休無得拎social security一樣係食屎所以一般人係唔會咁做
Llc 要逃稅真係好撚易

你uncle冇逃稅,一係佢戇鳩,一係就冇話你知

Llc 大把tax deduction。 淨係買車講緊買家架5000磅嘅車,已經可以用llc成架right Off。

上邊都有師兄講可以用debt 方式逃稅,不斷loop個Cycle根本就唔使俾稅
你有冇去過美國?
點解?
我願聞其詳呀
屋都可以?
我都諗住過兩年搞間汽車美容唔撚打工
你講既方式係點?唔出糧比自己咩都claim公司?
咁但係如果咩都綁公司如果間公司收皮咪乜柒都無晒?
定一話用holding就可以?
香港比得過首爾?
無知真係可怕
乜?
關咩事呢請問
Llc 有limited liability
你可以用Llc apply loan to buy rental properties for example, and take advantage of the tax deduction on mortgage interest, “home improvement”, and property tax etc.

Like I said before, many business owners utilize debt as their most popular way to “limit” tax and virtually never have to pay:

https://smartasset.com/investing/buy-borrow-die-how-the-rich-avoid-taxes
總之西方邊度啲移民政策越寛鬆,邊度就越唔掂
冇咁雜 生活安寧 生活成本低 買樓都唔算貴 Washington 貴但天氣好
香港發達唔過首爾
NJ property tax 貴,但幾好住,去NYC又近。NJ邊度有好嘢食?
睇TVB當去過美國
中國就越嚟越富友,美國越嚟越窮
呢10年中國底層人工都冇加過
2015年外賣 電子廠時薪15
2024年18-20
到底係邊個富有左
經濟嘅話,美國領先咗過百年了
淨係misinformation 都已經可以整到美國越黎越divided 你訓著左冇眼睇?
係咁係到loop咩軍力天下第一你係咪有撚病
唔明美國人點解有錢到
戇鳩仔知唔知台積電一早已經係70%以上股權喺美國人手中?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞