經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
要搞你好多方法
唔係淨係物理手段
咁你就要問下班支那仔
係咪要走一轉
屌你老味又黎唔洗報稅偉論
當稅局弱智
洛杉磯既放題連鎖有yoki buffet, great china buffet, komi buffet, joni lulu,shakeys, ultimate buffet,shady maple都是17美金以下的
你係咪嚟搞笑?
唔用物理方法,你係咪想講打金融戰?經濟戰電子戰?
美國亦係天下第一你點打?
揸車遠小小囉 但35咩都去到 美國遠小小地方停車方便嘛
唔係弱智,係擺到明走稅都吹你唔脹
咩呀 中國人去洗碗 華人餐廳米包食住3000美金出現金囉
係東岸,$17屌你麥當勞都係猛掹緊
你有冇去過拉斯維加斯 90美金兩個人已經夠係賭場自助餐豪食龍蝦 食到爽 美國出街食飯放題就係抵
係 而家快餐都貴左好多 麥當勞就叫app啦 $幾蚊都有2個包
唔好話洗碗,屌做老闆嗰個都唔俾稅我醫院勁撚多餐廳老闆攞住Medicaid 年年都將條數做到蝕錢,但係年年都換新車,簡直係呢個社會嘅毒瘤
依家唔得啦,食好少少都要$80一個人
Expense 做大去, 一係就派利息比債主, 結果債主又係自己友, 最後米年年蝕錢年年都有利息收
你係米去果d有女仔跳舞果d餐廳/ 亞州餐廳

酒店式自助餐應該唔會咁貴,
世界上面總有一班人係冇腦嘅,夠有一啲中國人覺得去到緬甸可以高薪厚職啦,香港咁發達一樣一堆智障,好正常
即係 冇腦嘅專材?
幾廿年前就聽過
e家就算有都一定唔係頭先佢講既"好多人"
我係houston就未見過
唐餐一樣貼紙請人
我咁岩識得個當年搞houston唐人街既uncle
人地就交足稅既
成班佢地十幾個老細都好撚疊水
但無一個做到呢啲所謂逃稅
講到點樣收入100%唔洗交
你話有時啲現金單走咁啲,果度佔收入10%都唔知有無
果啲就聽過
其他你想走,唔係咁易囉
尤其係所謂既中小企,我直頭無聽過可以走幾百萬美金既資產仲拎埋obama care?會唔會吹大左
Buffalo,去多倫多近過NYC好多
差唔多10年冇去,對上一次都40幾蚊喺wynn 食一次buffet

https://youtu.be/4xa4vYHwcwY?si=6x2bQ6bzaXFH1Mit

呢間四年前都80
噏乜,好多人的確係對待中外之間嘅比較係冇腦,成日覺得係中國揸住abc 但冇d,就係咁嘈,見到外國有d 就好想過去,以為有d 之餘理所當然abc 都會有埋,但事實根本就唔係咁,例如以為外國可以講政治就好有言論自由,但實際上係中國習以為常可以講嘅好多話題(難民lgbt 種族 猶太等)係歐美都係唔講得

再例如中國嘅低物價,治安安全等
班友白痴,成日覺得美國係天堂
仲要美國佬稅局全球最惡
年中逼死幾多細公司
又要走晒啲收入除非你連錢都唔用,唔係根本無可能
如果你係唔用錢既咁搵幾多都無用啦
再講根本太多野係連住,唔存在可以咁走稅法囉
除非你話賣毒品姐,正行, 你個支出一同收入好大差距一定比人查稅,仲要條稅例係有罪推定
你解釋唔到啲錢點嚟一定死硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞