經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
咪就係你個切入點過晒時
一講就拎咩飛機大炮防空出黎講 完全唔諗下咁多年黎既政策影響先係最主因 美國點樣係克林頓年代食到科技浪潮第一水 同埋美國本身有既資源

你係有心就唔該上網睇下其他人既文分析下點解美國同歐洲經濟個gap越黎越大 完全冇人會用美國地理位置唔易比人攻擊呢d咁低能既point 黎講 仲搬埋咩最強防空出黎講 聽完得啖笑
中國人有個特點係執輸行頭慘過敗家,你叫佢原創可能唔得,因爲basic既研究太浪費時間金錢同人力。一但見到個科研方向係work既就會一擁而上,貢獻大量人才。用習近平成日講既就係只要鬼佬「指明方向」,大陸人就會跟進。大陸網絡有句說話叫「國外一開源,國內就自主」,所謂彎道超車就係咁。最近既例子咪T車同openAI。
1776年時,美國人均收入水平已經達到了14.9英鎊,接近於當時歐洲富裕國家的水平。
屌佢個防水性能當冇好過
美國窮人上流係好容易既
單單肯番工就會慢慢上流
大把唔同產業同工作機會(要上得快就一定辛苦)
雖然大把尊貴民族話好難
但歐洲行共產主義咁,上流就重稅咁割番你落來
機會都比美國少好多
長途貨車10年內肯定比自動駕駛取代
col係咩
我有睇過,但好多其實係美國銀行幫人持股,分得好散,第一大股東,應該係臺灣行政院國發基金
會唔會係因為中國係近年先掘起呢,科技大爆發時期中國仲係好落後嘅階段,所以先會令你有中國冇原創能力嘅錯覺,近十幾年其實全世界都冇乜革命性嘅所謂原創野,都係不斷加強原先有嘅野,btw 科研方向work 係咩意思,歐美係一樣野未有苗頭之前咪一樣係唔會有大量投資,全世界都一樣架wo,不過你都算理性,冇話中國淨係識抄,正視左中國嘅科研能力
去過又如何未去過又如何,唔通去過就可以無視數據話我係美國兩個月都冇見過槍擊案,所以美國槍擊案唔嚴重,我去完兩個月印度冇見過強姦又話印度強姦並唔嚴重,網上數據都唔可信,我對眼最可信咁咩
邊方面先其實首爾=韓國,你用五千萬人口嘅國家去對比地方七百萬人口城市,好難發達過
又係典型支那閪坐井觀天
歐洲太多國家好難一概而論
淨係講美國 有啲癲佬公然掛納粹旗拜希特拉都冇事 你同我講種族難民猶太lgbt唔講得?
你班支那閪依排特別流行嗰啲猶太陰謀論 全部都係啲歐美反猶份子屙出嚟嘅二手屎 冇自由嘅話 又畀你班支那閪食到咁多屎?
喺美國你口不擇言 只要唔涉及恐嚇 政府吹你唔漲 你社死係民間自發行為嘅結果 但係基本上你同啲一齊諗埋一邊嘅人自成一國 社死對你影響有限
大把republicans擺到明反lgbt 反墮胎 反女權 咪一樣日日喺啲alt right media度圍爐
喺支那 你講啲支共唔畀妄議嘅嘢 少則請你飲茶 大則看守所/監獄見
你條支那閪見到依條thread有啲人氣 又企圖引導輿論 你趁地淋吧啦
75 年中國全力研究人造子宮啦,仲會等到嗰個時候咩
但而家最先進技術喺臺灣人手上
北卡羅來納州高中生Christian McGhee因在英文課上說「非法入境者」而遭停課三日
https://lih.kg/3676017

咩黎?fake news?你覺得呢個情況可以逆轉到咩只會越黎越差

你唔洗咁激動嘅,事實上中國你唔講太深入嘅政治根本唔會有事
優質人口先會對經濟有幫助

大股東的確係臺灣行政院個基金
純粹如果%wise咁計,美國的確係佔最多

首先 依單嘢個全貌仲未出晒嚟 我search到嘅result絕大部份都係right wing media 我唔會跟車太貼

另外 依單嘢從環境證供睇 我最多當係老師濫權 我都見到有人用法律觀點話可以告學校違憲 唔知支那有冇辦法咁做呢?

成日話喺支那唔講政治就冇事 多鳩餘
任何議題如果有機會引發群眾運動 都會變成支共認為嘅政治一部份 你班支那閪玩揣摩上意玩到樂在其中 他日輪到你要維權就成為眾人笑柄

最後 如果你用過第二個acct講可能我都唔覺 但係你條支那閪已經臭晒朵
你有冇睇返一開頭人哋講乜,中國係「市場換技術」你話美國一樣

美國何來「市場換技術」,好多半導體技術專利本身就源自美國,東亞只係幫佢代工,所以美國要你喺美國開廠就要聽話

最先進嘅dram、nand都唔喺美國手上嫁
就係因為美國俾佢嘅代工訂單多,佢先有機會打磨工藝製程,之後一直進步
韓廠記憶體晶片都係咁彈起,而另一邊製程工藝一冇咗美國大單就落後比唔上台灣
無革命性嘅原創嘢?
淨係generative AI 已經係,然後space x嘅重用火箭,用得嘅電動車(實用唔到嘅就有咗幾十年了),大量軍事技術(例如最近有個Rotating detonation engine)
呢啲全部都係喺美國發明嘅革命性技術
請問你支那有啲咩係能夠同呢啲技術比?
其實唔關事既,宜家好多新技術例如電車同AI等等同之前科技冇太大關係,全世界都係摸住石頭過河。只不過美國叻人多又有資金咁咪得美國跑出。簡單d黎講就係大陸成日跟住人地尾走,事實上美國係擺好多錢落呢d基礎研究。大陸人唔想出呢d錢又或者冇能力gather咁多叻人做frontier既研究,所以咪只著重application。說到底就係中國人(包括香港人)覺得科研係浪費錢,不如搞技術即食搵大錢先係王道。當然近呢10年大陸情況改善左好多。

例子就係一開始全世界搞AI既方向就係google既deepmind,大陸人見到deepmind呢個方向好似係work既就一擁而上,個幾年還多大陸big tech都係跟google個套。過幾年openAI出世,大家發覺原來openAI個套先係AI既未來,於是乎好多大陸人又從deepmind shift去openAI
中國仲要永遠所有嘢都要為政治服務,玩撚咩

人哋研究ai就研究生成式嘅嘢,係真係用到嚟幫人做嘢
但中國人做ai,就要嚟監控國民,審查言論
大陸動力電池係抄人定點 想知
08之前西歐同美帝嘅人均GDP都不相上下
但係經歐豬債務危機一役 再加美帝食盡smartphone revolution嘅紅利 美帝就獨孤求敗了
點解你覺得中國電車冇跑出同埋係跟住人地跑你知唔知中共電車計劃係幾時開始

ai 你可以search 下盤古跟住人地尾玩點會玩到呢啲野

仲有你可以search 下中國各大科技公司專利數,我記得全球十大有六個都係中國,科研人員中國全球第一,專利數第一,你可以search 下中科院係science相關嘅文獻數,中國點會唔注重科研,中國係極度注重科研先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞