經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
第一電車個度就正正係tesla定義左電車原來可以咁玩,大陸政府發現呢個位可以彎道超車,所以電車度咪跑出。你可以話大陸電車係青出於藍而勝於藍。

第二盤古AI咪又係人地openAI open source之後搞既大模型 你究竟識唔 識AI呢個行業架 同埋華爲呢d野成日都吹大架啦,連大陸人自己都笑華爲既「遙遙領先」

第三:專利方面咪正正就我所講既大陸人做application好叻,例如基於chatgpt可以撚到好多連sam altman都諗唔到既application,又例如寧德時代關於電池既專利都好多。
至於你話科學研究方面我認同近呢10年大陸投放好多資源去科研個度。但造假撤搞(nature撤搞大陸佔75%)對科研有幾大影響就見仁見智了。

PS:唔知你係五毛定點,無可否認大陸呢幾十年發展得好快,但起碼從sci&tech方面黎講,大陸同美國仲係差好遠。
邏輯謬誤
幾個方面
第一以中國同俄羅斯而家嘅軍備
以你嘅邏輯
佢鄰近嘅國家同東南亞小國,冇理由會靠攏美國

第二
先後次序同地理位置嘅選擇
你話倒果為因
由於你係回應緊我嘅回覆
我就當你認為唔係因為地理位置而令軍力強勁
軍力呢樣嘢係一個選擇
但地理位置呢樣嘢係天生
你冇得掉轉嚟講
chatgpt廢 ok close file原來你係傻閪黎,連大陸小粉紅都唔會話chatgpt廢
貼條link等其他人一齊恥笑吓你條支那閪

https://www.cigionline.org/articles/what-do-chinas-high-patent-numbers-really-mean/

Between 1985 and 2020, 81–89 percent of the patents granted in China belonged to utility model and industrial design, and only 11–19 percent of the granted domestic patents belong to invention patents, which is the key indicator to evaluate the level of science and innovation in a country

驚你唔識睇英文
[url]https://www.sohu.com/a/
301468372_100156202[/url]

第三是专利变成圈项目的工具。“去年国度统计局发布的数据,全国专利曾经有714万,我以为可能90%都是渣滓,只能充任花瓶,圈项目的钱”
"我係帶出用地理位置睇美國崛起"

美國崛起都唔係靠地理位置,你又要話係,又話唔係,你自己都好矛盾。

即係話香港經濟好因為無地震,你自己都唔知你自己講咩,開左個頭又圓唔到。

美國崛起真係靠人為因素,地理因素真係次要好間接,大把地理仲好都完全無作為,唔知講黎做乜。
你真係理解完全fail
呢句說話意思就係美國崛起有好多原因
我係嘗試帶出由呢一個角度去睇佢崛起
乜而家啲人中文咁差嘅
你條支那閪似乎唔知專利係要逐個jurisdiction申請
支那人喺支那申請火箭專利 鬼佬睬你都嘥鳩氣
大家都是英國人
條撚樣只係照搬啲we柒公眾號大外宣、抖陰啲贏麻片嘅內容 不假思索炒埋一兜 倒夜香咁將啲支那N手屎倒落連登
條友中文真係揸兜
當北歐死既?
其實條片講既野都好近代
而且歐盟係我中學年代既整體GDP同美國都好接近
去到差唔多2010開始慢慢比美國超越
呢個時期個差距個原因先係你個分析重點
我真係唔知拉到去立國時期18世紀係想點
不過你鐘意啦
同埋分析一樣野係有需要睇人地既分析先
唔係點解你覺得學術文章 literature review 要擺咁前 仲講到睇人地既分析就係歷史學家
都係果句 你鐘意啦
你真係戇鳩無極限
唔知你有幾熟學術文章出版
我都算,有少少認識
Peer review 係俾人Review你份paper有冇問題
睇人哋分析冇關係
呢度再差多一啲嚟講
關於學術嘅黑暗嘢
都係一班人圍威喂
所謂嘅Peer Review黑幕都唔知幾多
你都係快啲塞返落你老母個臭閪窿度啦
literature review 唔係peer review
你係咪出黎搞笑。。?
講真係連peer review 同literature review 都撈得埋
應該全日最柒果個係你 我係你真係靜少少
我唔係黎搞笑
但你講學術文章
咁唔係Peer Review係乜嘢?
我幫你改正,用個正字都費事攞Credit啦
你其實知唔知introduction 之後果part literature review 係用黎做乜?
講乜野peer review 九唔搭八
chatgpt完勝垃圾文心一言
但事實上最top嘅北歐人大部份都走咗去美國
其他行業唔知 好似C++之父、Linux之父都長居美國
應該話如果係人中龍鳳就揀美國 中人之姿或以下就北歐
(如果人生冇乜精神追求 做卡塔爾、阿聯酋、巴林依啲油國嘅男公民真正爽到彈起)
又係你講學術文章
一開始Title
跟住Abstract
或者有啲戇鳩,叫executive Summary
跟住落去咪intro
Methodology
Data
Analysis
Conclusion
唔知你噏嘅乜鳩Review喺邊度?
我嘗試估吓啦
你意思係喺Intro裏面嘗試攞前人嘅作品做個reference
解釋點解你有今日嘅 research work?
係嘅話,你真係外行到不得了
老實講 你講得出分析前唔洗睇人既work已經戇鳩
我先叫你諗下點解d人會做literature review
而你講得無錯 research work果part literature review 的確係前人既works

你未見過literature review 我諗你應該學術水平都好一般 唔洗同你講咁多
你自己都理解唔到你自己講咩

我未話地理位置無你想像中咁重要,係好次要間接既因素,你講到係靠地理位置先有美國崛起。

好多地方地理位置仲靚,一樣無作為,地理因素係次要,主要係人。

個邏輯就係地理相連好多地方,一樣可以崛起強大。地理優勢靚,一樣可以無作為。你用地理黎做論點。

問題就係你過份解讀左地理因素,無你想像中咁重要,好多靚過佢都係廢,所以唔知你用地理講黎做乜,根本就係靠人為而崛起。
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Literature_review
有興趣自己睇下 做人唔好咁大ego
但連登仔話英國好喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞