經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
邊間
新牌嗰陣liberty 170幾全保新車, 而家progressive 大約13x
我本來都係13x 完全冇意外,冇ticket最近renew加咗$20。
你講邊個時代先,核戰開始已經全球性威脅,軍力已經講緊用科技資訊為主,唔使連住地先打到,現代美國贏太多,無任何人威脅到佢。

你調轉睇,大把國家唔係美國隔離,但最大威脅就係美國,大把國家比美國滅國,主要都係睇實力。

你講舊時,英國一樣勁,講現代,美國一樣稱霸,主要都係講實力。

咩年代,仲靠土地連接,玩緊AOE?

澳洲地利咁好,又唔見佢有任何霸權,啲人唔掂,比咩你都死。

地理絕對有幫助,但只係幫助,最後都係睇實力
我quote過好多間,e家個價已經係最平,e家用geico,progressive再貴多100
不過今次renew加成80蚊都cls
所以我轉左
你咁平個保額係幾多?我e家100k liablitiy 300k iNjury 100k uninsured motorist
你講咁大段嘢,我只需要答你一句
如果將美國擺喺以色列,而家嘅地理位置
美國能能夠咩都處之泰然
你要明白以色列喺中東地帶以軍力嚟計都係天下第一
美國科技軍力咁強大一樣有911
呢啲都係你所講嘅核戰之後
如果你所指嘅核戰係二戰之後
強完美國接壤墨西哥而嗰度有哈瑪斯極端組織美國都唔能夠處之泰然
咁係通脹啫buying power梗係越來越低,疫情幾年更加,全球都一樣情況啦,$120即係$1000港紙買一星期餸唔叫貴啦吓嘛,就算唔係食得清美國啲嘢咁大份,一個家庭愈多人愈化算

退休喺邊度住就你哋自己鍾意啦但係咪証明咗美國係搵錢嘅地方囉,講黎講去都係講呢點,仲有個個州可以好唔同,搵到自己適合嘅好重要

50k each person, 100k each accident
我都答你一句,美國如果係以色利,一早統一左中東。

你自己都自相矛盾,無土地連接,一樣有911,一樣有威脅,一樣可以強大。

大把國家同美國隔千萬里,一樣比美國威脅,比美國滅國。

墨西哥問題一樣麻撚煩,一樣可以強大。

美國自身都大把問題,一樣可以強大。

澳洲咁撚正,一樣無作為。

土地連接頂盡只係幫助,主因都係靠實力,唔好講到主因,呢度唔係aoe。
property咁少夠咩?
e家周街都pick up,閒閒地都 7 8萬一架
又鐘意壓埋嚟
5萬真係淨要保佑唔好比貴車撞or撞到人
我由一開始已經講美國係一個好好搵錢嘅地方。我只不過想帶出我嘅觀點,就算搵得多錢,衡量返其他野,包括福利,人民質素,教育,治安,我認為歐洲生活水平高過美國
佢呢個咁空泛嘅問題你使唔使答得咁肯定?

連我咁仰慕美國founding fathers 嘅先見之明,但如果冇天使地理嘅配合係唔會有依家嘅美國。
咩車?
GR86
美國人工、揾錢全世界最高
基本上行行都係
咁你唔好怨貴啦,不嬲race car premium 都高人好多
下,我又無撞過又無ticket,無啦啦加80,正常人都會嫌貴啦
架車又唔係真係快,race咩car==
澳洲人工/揾錢 係英美澳加排第2
生活排第1
首先要搞清楚啲邏輯先
我冇話地理因素係主因
只係配合題目見到冇人討論過地理因素
提出呢一方面嘅意見

美國接壤國家都係盟友或者弱國
強國都要隔住個太平洋大西洋
令到佢可以遠離歐洲嘅戰事
強如英國不斷周旋喺歐洲無窮無盡嘅戰爭
日不落帝國都變鵪鶉小國
昔日嘅哎呀契仔美國去被岸養尊處優默默耕耘
執死雞一戰二戰
奠定霸主地位

你話我自相矛盾,因為我講911都發生到
點解你唔直接話珍珠港都俾人炸更有說服力?
呢個唔係自相矛盾
呢個就係歷史證據顯示地理位置嘅重要
呢啲零星嘅孤狼式嘅突襲,冇可能避免到
但攞呢邊同歐洲嗰邊比你就知道真係好少嘢

你話美國如果地理位置喺以色列一早統一咗中東
講嘢太空泛,冇邏輯嘅表現之一
咩叫統一中東?
宗教上統一?法律上統一?定係納佢哋入去美國其中一個州
語意不清係邏輯未能釐清再勉力支撐
而家全美車保都加。你sports car 不嬲premium 高過其他車。當你架車35,000,我買架普通SUV/sedan 同一個價錢,但係車保會平你一折。你唔係咪買咗依家先知嘛。
可能玩鳩你啦
剩係單拎加州GDP全世界排第五
三千幾萬人GDP仲高過英國(7000萬人)、印度(14億人)
但我quote過新款camry都係同一個價喎
買親新車都係咁上下價
我換e架車之前搾我老母留比我果架03年crv就百幾
但架車要整成3000蚊,無理由仲係咁整架20年舊車所以先買新車.
你點樣quote ? 有冇連埋架gr86 一齊?
加拿大人工平均得美國一半
但物價、樓價、税都遠遠高過美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞