經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
真 lightning推出十年零進步
仲要只有Apple 先用得
條線又要有MFI 明cap水
全球百大富豪/百大企業,美國佔既應該係多數
唔使search 都知
咪就係apple冇撚創新,2024仲攬住堆垃圾唔放,依家人地咪唔比你制造垃圾囉
得個殼統一 但D協議/標準唔統一呢
得個樣

而且硬性兼容TYPE C 呃殺新PORT誔生 仲話德政 正一傻尻
USB-C LOGO多撚到..
https://www.usb.org/sites/default/files/usb-if_usb_performance_logo_usage_guidelines_final_20230818.pdf
https://www.usb.org/sites/default/files/usb-if_usb_type-c_cable_logo_usage_guidelines_final_20230818.pdf
其實只係咁啱德政
有咁既權力唔容許個人企業設計自己插頭本身都有啲誇張
而家仲立例要強制iphone 可以換電, 迫iphone犧牲防水性能
阻止市場選擇同埋企業自行設計市場需要既產品
當然你可以話usb c 對消費者有利, 但唔一定次次都咁好彩, 如果權力範圍咁大, 好易出左鳩policy
當你知道制定令歐洲淪陷既難民政策既人同時都會制定呢堆電子法例, 當然會令人擔心
咁唔代表條bill要限死type C喎
歐盟咁做係殺晒其他新port研發
歐盟班撚樣會同你講買晒貴線就冇死
私家醫生睇一次病都夠回本
typeC介面有排都未用盡,咪即係有排唔會被淘汰囉

typeC只係個介面,技術一直迭代緊

Thunderbolt 3、4、5都係typeC

typeC唔夠用你再吹要出新嘢啦
不如拉埋我三個人平均
咁有咩方法可以令apple唔制造垃圾

依家就係冇創新,又要買條垃圾
轉曬type c你以後咪唔係買多條線囉

Apple根本就係抵死
美國最低工資都好低,又冇完善公立醫療系統。窮人差過歐洲

都係推你去努力工作,保持競爭力
加州 new york唔係囉
三蕃市21美金最低時薪了 逼近香港40港幣
你條bill限咗嘅梗係唔會去諗新port啦
個問題咪就係出個新port而家要問過歐盟先囉
又唔見美國要整個咁嘅policy?
佢哋CCS1轉Tesla頭要用regulation嚟做?
你連type C嘅MacBook、iPad、AirPods都買唔起咁可憐?

環保在於Apple生態圈可以共用type C

ifan有MacBook、iPad喺手都N條typeC線啦
不如你fact check咗先啦
Apple咪繼續出幾款Lightning
大大巴車落你度

反擊歐盟,Apple推出3款新Lightning
https://lih.kg/3617228

idog:邪惡嘅歐盟限制創意
Apple:歐盟激發咗創意
你收佢稅 淨係usbc免嘅佢咪一樣轉
西歐人工就算計稅前都未必高得過香港
除非淨係計最低工資
佢咪有個USB-C位嚟叉電囉
唔好再ff唔俾出新port啦
你覺得邊度新Lightning好用過typeC?

反擊歐盟,Apple推出3款新Lightning
https://lih.kg/3617228
我冇話自己係ifan喎
所以咪冇影響Apple出新port囉

咪一樣出一堆垃圾Lightning
咁同我講條bill限制新port研發有咩關係
佢冇埋油什麼都不是,睇下佢啲細佬

普大帝燒錢打都仲捱到今日,北約聯軍都打佢唔死,咩叫俄羅斯唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞