經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
https://youtu.be/6wf_hlJqggE?si=uUzYOJurT-pwX1sb

生活水平未超越北歐唔洗咁驕傲住
我同elon musk 平均都有成千億
美國諗計搶人才
好多前沿行業都盡量放寬鬆管理
歐盟就玩緊ban apple lightning
強制usbc
唔講科技,美國都有大量資源

美國2023年液化天然氣(LNG) 出口量世界No.1
https://lih.kg/3675373
唔係平均 ,係成個社會除左非法移民外,收入中位數都好富有, 窮人人工唔低
唔係囉 Eb5 幾難攞到
好多基層工 冇人肯做個d黑工
呢d人均收入 gdp 數據未必反映到
資源都係靠科技突破 例如業岩油革命
eb5 有錢就攞到啦
依家講緊所以國家最頂級人才都仲係想移美
其實真係天然資源大哂

打aoc嘅道理

當然要啱人口比例,大陸就太多人
黑工唔應該當美國人啦

不過佢地3.4億既人口統計又有計到黑工
俄羅斯唔係
之前wsj都一篇文講過呢個問題
入面結論係如果歐洲經濟再係咁落去,過多10年人均gdp美國同歐洲既差距就會係宜家日本同厄瓜多爾既差距。

source: Europeans Are Becoming Poorer. ‘Yes, We’re All Worse Off.’
俄羅斯靠油先打到今日喎,無油收左皮啦
美國真係靠搶人才先有今日輝煌
唔係某政府搶嗰啲乞兒
其實真係睇你點睇
首先EU近10-20年個玩法都唔係睇錢份上 而係unity 所以連D窮國佢地都會接受入EU (都有D條件既 例如要個國家有令人滿意既民主制度 但同錢無咩直接關係)
第二係歐洲好多GDP都仲係實業野 比起IT、金融、地產等等呢D行業相對係難D錢滾錢
當然歐洲都有呢D行業 但比起美國衰D講句真係得啖笑
第三係歐洲個norm係人工始終都係同你COL掛勺 然後你個人工又直接同GDP有關
美國你住middle of nowhere, COL好低都好 都可以搵好撚多錢 我公司唔同國家都有office 有個美國同事住埋D窮撚州份louisiana做marketing都可以過100k USD年薪仲要已經算低人工

想搵錢就真係美國贏晒
但想生活舒舒服服既就EU好D 而EU都係向呢個目標進發緊
國際關係角度黎睇 EU都係想捱多一排(不過呢"一排"可能係講緊幾十年"等EU真係變到好似united states of europe咁
就可以易好多追上美國
俄烏戰爭更加摧毀左
歐洲唯一比較行到既增長引擎德國

23年委縮0.3%
24年預計增長0.2%

要去買美國貴LNG,或者轉多手買印度油
令工業優勢大減
推既新能源更係打擊內燃機呢個優勢

布熱律斯基
講既美國最怕既三個聯盟
只有中國與俄羅斯係被兩次點名
歐洲個勢真係不容樂觀法德意英經濟似會繼續衰落去 歐盟逐漸分裂
睇同邊個比 香港 泰國 呢d 實際gdp 仲未回復到2018年
英法德意至少回複到2019
北歐係咪除左挪威之外收哂皮

瑞典後生20%失業
聯合國發佈的《世界人口展望2019》報告顯示,進入21世紀以來,北歐國家的總和生育率始終維持在1.7—1.8的較高水平。 《世界人口展望2022》的數據再次顯示,2021年北歐各國總和生育率依然表現不俗,丹麥達到1.72,冰島達到1.73,高於其他許多發達經濟體。
至少呢樣得
但歐洲有個優勢,就係佢地既負債率一直降低緊 去緊槓桿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞