經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
做緊Failed得好緊要
幾時有話地理位置令佢軍力強勁?
我只有講地理位置令佢可以養尊處優
真係救命
佢可以養尊處優係因為歷史美洲冇強國啫,如果有幾個強國咪一樣打到七國咁亂,好明顯係歷史原因啦
你用緊同人地一模一樣既技術 外形都一樣wo
仲要中國所有可回收都來源自外國
你邊位? 我仲要幫你做summary
邊個亂吠 去Google search下history就知
以前我post論文證明畀你睇支那係遲人哋好多進入鐵器時代 你就話人哋偽史
你講親啲嘢 一係就係想當然 一係就係N手source
上面又求鳩其噠個「盤古」出嚟叫人哋自己search自己領悟 連自己舉證依一點都做唔到最少都畀條credible scholarly source畀人參詳吓 唔係吓吓一畀人逼埋牆就做謎語人
做支那閪做到你咁 真係冚頭埋牆算
中國有冇一樣創新發明(完全係唔係改人地野)
並成功大規模商業化
舉一個例子來
其實我對地理因素嘅重要性係中立嘅
不過你哋個個challenge嘅時候都俾唔到個合理理由
就好似你所講嘅
正正反映咗地理位置優越
美洲從來都冇強國出現
歐洲金融中心都唔知轉左唔知幾多鑊
亞洲就以中國勢力凌駕
所以我咪話擺美國喺以色列或者歐洲呢啲地方
美國都會好麻煩
你所講嘅嘢咪就啱啱配合我嗰套思想
都唔知你哋做乜
一啲邏輯都冇
你點知一模一樣?因為火箭回收四隻字一模一樣?
又要係咁講美國地理好而崛起,兜唔返又要話唔係,衰左就靜啦,好柒呀。

都話左美國強大係因為人,係咁話地理,唔係玩緊aoe呀小朋友。
你講野從來冇重點,好低智
材料 呀吊 抄人就抄人啦 未有spacex之前中國有呢款?
樓上咪講咗我同意美國最重要嘅因素都係人
只係樓上講好多其他因素,我從第二個角度去帶起
我點解成日返返嚟地理位置呢個角度
因為你哋個個challenge嘅時候都係冇邏輯囉
好似我樓上所講,我對地理位置令到美國崛起係持中性態度
唔覺得特別重要,亦唔覺得特別唔重要
只不過你去反對嘅時候邏輯錯到仆街
中文理解又差到仆街
真係救命,要我喺度教小朋友
中國有冇一樣創新發明(完全係唔係改人地野)
並成功大規模商業化
舉一個例子來

答到未 支那人 比機會你吹
我咪問你點識囉你覺得中國專利唔洗理wipo,可以見咩抄咩?
Spacex 全部圖紙 資料都公開晒wo大佬 成個形都一模一樣 調整方向果舊野咩珊都申請埋wo
但你忽略左一樣野,一個國家由無實力到有實力係要時間,而係呢段時間,地理位置就極為重要。係呢段期間如果旁邊全部白卡佬,你淨係國防,反間諜都搞到自己變埋痴線。

如果2024既美國係以色列,一早收左其他中東佬皮係無錯,但呢樣野都係有賴過去250年佢地理位置夠好,如果佢一立國就係以色列果個位,佢最多都只會同今日以色列差唔多
一世唔買樓就咁住舖頭?咁你搵到錢都無意思啦
我又唔信買物業無人check sourse of fund
儲錢買囉3000 一月又唔洗洗錢
圖2張火箭樣
同starship一鳩樣
明明中國本身d船都唔係咁樣
spacex 冇申請專利?你望落一樣就真係一樣咩
宜家又改口極重要,之前你唔係咁講,咁快又思覺失調?

由古到今稱霸既帝國,大把地理位置都唔理想,理想既一樣可以好廢,地理根本就係間接次要因素,你就講到係極重要主因,道理講輸又反口話唔係重要,成個女人咁。

宜家你仲講埋如果乜都無,乜都無既話有咩係唔重要?笑左出黎
咁邊個發明先重點係 spacex 2015就有 中國有d咩
最快途徑係娶個美國妹
其實無可否認大陸有好多方面進步得好快,甚至有d領域爬過美國頭。但好多方面美國仲係領先大陸好多。佢呢d五毛下下厲害了我的國就over左啦
佢算啦,講得出華爲盤古AI勁過chatgpt就知佢盲毛黎,水源千鶴啲fd黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞