經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
連登仔係咪淨係識得將所有人分成兩種立場就算,接受唔到個個既光譜都可以唔同?佢話地理唔係重要,我話重要咪即係我同佢睇法唔同囉,咁簡單都唔明點討論呀

我純粹係回應緊你講,地理因素唔係主因既論點,你就純粹對人唔對事
我既立場係人既質素同地理因素都係主因缺一不可,然後舉左人叻但地理差既以色列,同人唔叻但地理好既油王國做例子黎話少一樣都唔work囉

我回應你既論點關其他人咩事?
好難可以推廣,唔可能個個都複製佢
佢國內唔鼓勵競爭,無考試無功課,無壓力人生,但因為係咁,國內企業無競爭力,佢就將國內投資基金投資去全世界其他地方,因為人地有競爭,企業收益大,佢D基金變左有利可圖,但如果個個都學佢咁,咁佢D錢擺去邊?
所謂北歐福利社會,係因為佢人口少,經濟總量少,基數夠細佢先可以搵其他國家既人笨,不過我地夠笨先俾佢搵到著數
人同地理點會同樣重要,好明顯人係重要好多,你隊友都話你唔岩喎,你又點解釋?

你咁講即係話有靚鋼琴,同一個天才鋼琴手,同樣重要。大佬緊係個人重要好多啦,一個普通人比個靚琴,一個天才比普通鋼琴,好明顯天才重要好多,成就高好多。

歷史有得睇,大把有靚位置都係無作為,大把差既位置都崛起,地理根本就唔係主因,人先係主因。

你話地理係主因,即係話天氣都係主因,無哩頭搵野黎講,你自己讀下歷史,睇下幾多帝國係無靚位一樣崛起,地理只係次要因素Good to have,主因都係靠人,你問下你老友啦。

真係咁啱得咁蹺有大佬今日公開比較歐洲同美國嘅營商環境
本身係檯底數放咗上面
人地同一標準有唔同速度同電壓你就話唔同標準
同一條線有新用新就得
師兄講得好
唔洗理啲on9
即使外觀一模一樣 但TYPE C 有好多不同標準、充電速度、資料 / 視訊功能、thunderbolt專屬標籤
線有新用新你都唔會獲得新功能 要連個DEVICE更換配合先可以
DISPLAY PORT初出時 係免費授權 規格比HDMI更好
而唔洗限死喺HDMI規格上面 咁先推動科技步伐
有新技術新標準 應該容許開發新介面 再經由市場淘汰 可以有朝一日 有新東西淘汰type c 就正如type c淘汰其他接口
而家type c協議多到狗彩 應該開發新介面以茲識別
線材可以印logo還好 但設備上嘅接口 從外觀上你根本唔知佢support乜撚野 比如displayport輸出
假如當初歐盟強制統一做micro usb(歐盟曾經推動統一micro usb 但無強制統一)
咁一個更好嘅type c仲會唔會出世?喺部電話到開兩個port 一個micro usb 一個type c?
電視咁大部先可以容納hdmi+display port姐 而且vga dvi 色差等等介面亦都被前兩者自然淘汰左
type c嘅出現 都因為apple淘汰30pin出lightning 正反供電明顯優於micro usb 所以趨生左type c應對
搞統一所謂德政 只係愛黎呃下你d傻尻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞