經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
係--我兩年前都移左去美國
我只能夠講呢個po大部份都係鳩噏
美國你可以話好易搵到好多錢
亦可以話好難
你做生意又多人幫襯
幾年就可以叫發達
你唔係某幾個特定行業人工就真係唔係高
樓豬仲鳩噏ups司機一年15萬美金?
我𨳒你啦
一年三萬幾左右咋嘛
但你人工過左萬1蚊就唔可以買omaba care
你睇個醫生普通家庭科都講緊150-200蚊美金
公司如果無醫保
你自己買亦無可能負擔得起
一個月保費要1100 美金一個人
2人家庭都要1800
跟住車保如果你岩岩移民嚟,300一個月走唔甩
你打普通工,車房餐廳19舖頭肯定係聽乞米
調返轉你例如做汽車美容,多客既一個月十幾萬唔係夢
你做曲狗係美國就幾ok既,閒閒地十幾二十萬如果你唔係廢
但唔係個個都係曲狗
我自己都係因為公司wfh所以叫頂到下,仲返緊香港工
但要我搵返同一個pos我都要再進修先得
但係香港搵5 6萬係美國洗簡直好似乞e咁
如果我放棄唔做本行亦唔知做乜
大部份工都係講緊2-3萬一年,少到仆街
係美國係搵到錢既人搵超多錢
搵唔到錢既人真係搵唔到
貧豐懸殊勁過香港十倍
不過平均地美國中產有錢過香港一倍
所以可能有人會有錯覺美國錢好易搵
其實就唔完全係囉
係Hotters做?

廢柴一件做IT一年都搵緊十幾萬美
係香港應該得2萬幾港紙一個月 仲要受氣
其實歐盟同好多大企業都係仆街黎

咁岩惡人對住惡人

只能講有好過無,啲企業無天敵仲仆街多十萬倍
其實唔關事,以前同蘇聯冷戰一樣日日驚,係睇邊個有實力。

宜家實力差太遠
其實好關事
如果我哋將條時間線拉長由美國立國開始計
你就見到歐洲嘅國力由日不落帝國一路衰退
一戰二戰美國其實可以唔參戰
當然二戰被人打到去珍珠港唔打又唔得
但佢只需要打日本,佢無需要打德國
兩場戰爭選擇最後去打都冇問題
但呢個地理環境令到美國完全可以養尊處優
咁多年來,一直都係咁
二戰蘇聯仲係盟軍
之後冷戰,大家都係靠嚇
依家歐亞兩邊加埋中東亂到九彩
美國佬又可以再一次睇住嚟食
如果將美國擺喺而家嘅以色列,我覺得佢冇咁定
就算佢武功天下第一
以色列喺10月7號之後嘅反應咁大
正正因為土地接壤敵對勢力
冇得唔強打
rain 老點人

之前叫人買韓國Amazon
車保唔洗咁貴,我3年前到美國,買咗架新車,車保都係170幾一個月。

呢道人工高過香港唔少,英文廢都搵到工。
我都買左架新車,車保300加到e家380
無claim過無超速
人工高過香港,但我既意思係生活亦唔係個po講到好似好多錢洗咁
好depends on你究竟係返咩工
因為基本支出係大
小弟都係廢佬廢英文IT人,都有十幾萬一年。
聽得明印度口音 好過咩IELTS 9分
考試個啲野證明唔到實力
東岸大城市交緊liability $500一個月
良好駕駛紀錄
普通人搵到70k左右算唔錯
你地係做IT 定SWE?
果啲低端人口,唔駛當佢地係人。

利申:落緊地獄
你份車保超貴,我早兩年有1次accident, 而家兩架Tesla, 全保兩架加埋270 一個月。
我同事得兩印度人,兩個都來咗十幾廿年,口音唔大重, 其他同事大多數白人。
我之前都liberty, 都你百幾蚊一個月,上年轉progressive ,重平啲。
我新牌仔個陣比成$700
唔係SWE, 我寫program好廢,而家喺東岸
講緊英加澳政府
其實你係咪識得太多本地窮人 完全唔明白做咩要用食亞州嘢呢把尺嚟比較本地人食嘢嘅費用。你一嚟就假設咗我係香港人要食亞洲嘢物價10年前就平,我係尖撚食得好清﹐每個禮拜買餸閑閑地都要$120。 你下下用低收入人士嘅生活水平比,基本上冇討論空間。冇錢就咩都要食啦。

我啲friend做MD做,做NP 搵200-500k 一年都覺buying power 越嚟越低。我哋都圍內講緊退休一定唔會喺美國住。
我新牌都百幾一個月,可能年紀大啦。
美國系淘汰制,你搵唔到錢真係個人能力問題美國呢邊冇香港咁多老屎窟
GEICO 都可撚咗我。 不過我$150。十幾年都冇攞過ticket
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞