經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
冇科技美國呢啲資源都攞唔到
Fracking 唔係人人都識
同佢哋昔日榮光,兩次世界大戰之前比
喺今時今日歐盟政治經濟情況下,只會比美國中國逐漸揸乾越嚟越窮
美國仲有一個大優勢,呢度冇乜人講
就係地域
佢附近基本上全部盟友
完全冇戰事嘅可能
歐洲同俄羅斯近
永遠走唔出佢嘅影響力
仲有中東
變咗做好多野都有掣肘
其實係唔容易㗎
說到底
冷戰後全球化
中國與美國係最大受益者
而歐洲就係輸家

曾經既中美利益共同體
最好既例子之一就係蘋果呢個產物

借中國03年加入WTO既穩定供應鏈
與智能手機既創新
一波將諾基亞打出智能手機市場
所有人都講咩made in china
其實你都可以睇下你有幾多野係made in US

nokia, sony ericcsion 電話
nec, fujitsu 電腦
呢堆
你地有無發覺你地身邊已經好耐無見有人用

歐洲國家與美國
其實在經濟結構上係唔相融
你好似德國
如波音,Airbus
軟件公司如Sap, 美國堆Saas
歐洲有冇得印銀紙拖住唔洗還
出口先進科技同重工業
最大敵人係中國, 不斷利用市場換技術 極流氓, 一係就偷外資數據

德國仲敢投資中國, 傻左
歐洲呢段時間既槓桿化其實有少少爲去而去,例如德國係前排經濟衰退,正路都係會借錢刺激經濟,但德國就死都堅守財政紀律唔肯借錢,我諗可能係見過鬼怕黑
再者我有少少覺得,歐洲去槓桿其中一個原因係歐洲本身冇乜可以投資既大project,焗住要慢慢去槓桿降低負債率。
美國除左美洲班魚腩外幾乎同所有國家冇領土糾紛
特別係歐洲嗰班 完全進可攻退可守 其他國家奶美都冇乜心理壓力
美國有槍械問題 ,唔係的話 住係唔錯
強制type-c根本一早應該要做俾你講到有錯咁
死既都係黑人姐
過多幾十年亞洲繼續競爭歐洲可能更差
打基層工,英國定美國爽?
綠卡咁難拎算把啦 我去澳洲讀完書至少一定有得留低先
仲有一個原因係美國能源平過歐洲好多
ban傻鳩lighting 同 人才管理有咩衝突
考慮埋醫療保障,英國應該會好d,不過唔好住倫敦,個min wage全國一樣,但倫敦生活貴太多
基層工 = UK 100%

NHS完勝
係錯喎
呢個係data port嚟
你估而家講緊3腳插?
依家咪就係美國佬識
人哋仲要俾人睇死十幾年,唔能夠商業化股產

其實係美國先多機會孕育呢啲黐線佬
用USBC係德政來
澳洲公民可以過美國搵食
拿 我覺得係對普通人方便嘅
但你歐盟政策應該搞更重要嘅野嘛
最簡單係佢想轉電車
係咪應該注意返呢方面
比支那車搞到放緩全電化
elon musk搞德國廠
又比環保撚死搞
NHS 其實都廢廢地,book 唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞