經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
咁中國動力電池 同日本韓國動力電池發展過展分別係點 你講下
我唔識wo,但我知中國專利數有好多都係電池相關
好處佢奶晒
TMSC 只係代工生產,佢地工藝處理無錯係好成熟,但專利都好多原材料都係美國手上面,一張紙就可以禁你
AI 個文心一言廢撚到
極度物質主義 + 靈活就業市場/超低勞工保障 + 科研 投入比率世界數一數二+ 全球最強高等教育+ 冒險精神 + 發達金融市場 + 真正地大物博 + 世界最高消費力單一市場 + 發達國家一般水平嘅民主法治
更重要係鞭長莫及+無利可圖
蛾佬以前喺加州建立過殖民地添
一路都搞唔起 最後靜雞雞收埋皮
我去澳洲簡簡單單讀書就得 無啦啦去乜鬼美國搞政治庇護現實啲啦
Eb2要好有料先得自問無咁勁,取易不取難,輕輕鬆鬆算
吊你 可回收火箭 中國都厚顏無恥攞人地野去申請專利
人口得3.5億 如果5億就冇敵
絲打曲到直
支那啲專利嘥鳩氣 你班支那閪睇吓有幾多專利淨係喺支那註冊到 就知支那專利局自有國情在
支那研究機構嘅學術浮誇風極其嚴重 極多paper係為寫而寫 以滿足官本位領導定落嚟嘅「指標」
deepmind本身係英國公司
嘩,你咁柒得唔得㗎?
如果我係你柒到咁
我真係塞返個龜頭落老母個閪度算啦
點解我咁講呢?
因為一開始我已經講咗條時間線拉到美國立國開始
亦都講咗地理位置呢個切入點只係其中一個因素
我提出來係因為呢度冇人提出過呢個論點
想比大家討論下
你話過時就完全唔對題
加上冇前期嘅養尊處優蓄勢待發
點會有二戰之後嘅爆發式嘅發展
無視地理位置帶來嘅優勢,特別係由立國初期開始
係分析能力不足
叫人睇吓其他人嘅評論就更加顯示冇獨立分析能力
分析一樣嘢,唔需要先睇其他人嘅分析
不過如果好似你呢啲柒人咁
咁就要真係睇吓人哋嘅分析先
起碼可以拾人牙慧照給copy 跟住扮係自己嘅分析
我唔興呢樣嘢
睇數據睇歷史自己梳理脈落得到與別人不同嘅理解結論
呢樣嘢咪就係歷史學家一路做緊嘅嘢
你做緊嘅嘢係讀歷史學家著作嘅讀者所做嘅嘢
你在上網鳩噏
你成隻癲狗咁唔想同你嘈
畀人拆穿你西洋鏡嘅反應
攞人地野申請專利你係覺得鬼佬科技公司白痴定wipo 係白痴
西咩洋鏡你呢啲無厘頭指責想我點同你討論逐個專利攞出黎解釋?你學下其他人啦,理性少少
有少少倒果為因
美國咁既軍備搬去亞洲分分鐘中共同俄羅斯都焗住做盟友啦
最易+快途徑係用直腸換綠卡
其次係娶個唔係喺backlog國家出世嘅女人 用佢名義排綠卡
免費野你想點chatgpt 咪又係廢,你自己search 下盤古先啦
你啲claims全部都係你自己鳩噏 好意思叫人理性反駁你
我之前好理性駁咗你支那式言論自由喇 你啲理性同理據呢
你條支那閪換過個acct先學人扮理性討論啦
蘇聯後期/解體之後好多科學家都去左美國,所以美國科技一直都可以領先全世界,Google其中一個founder都係俄國移民
係係係,你中意啦下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞