經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
咁唔好意思,我唔係想講美國同中國一樣
你講既野我都同意
點解樓主要頂置呢層
講飲食既話, 北歐真係最西, 又多vegan, 不過後生個代都開始追捧亞洲菜, 多咗選擇但係貴
南美菜其實都幾啱胃口, 有燒肉有炒飯勁似中式
Top 1% 一定去美國。有錢都係。中游人事去北歐
世界有70億人,top1%即係7000萬人
條友牛皮燈籠 留返啖氣啦
德國人均gdp歷史上最盡好似都只係美帝90%
佢癲到一開始直接搵啲opensource嘅嘢當自己研發
佢哋仲成日打飛機自己最多5g專利
但問題係嗰啲專利唔關鍵呢

https://iknow.stpi.narl.org.tw/Post/Read.aspx?PostID=15556
支那搞搞埋埋咁多垃圾專利,結果高通一個佔咗一半以上5g專利授權金

華為係威係勢但就得個1~2%?
竟然有冬天
Ok 收嗲
apple有得換電喎 放低2個鐘就得
大公司係,佢問基層工就唔知咩工唔一定有啦

另外真心想知,咁退休後點?
挨到65歲唔死 就有medicare

https://www.medicare.gov/
其實係同485男/485女結婚
唔洗搶
呢個New York 係city 定係計 NY State ?
你就思覺失調
我淨係回過你一次,你邊度見我改口
你睇埋第二句先,問題唔係無錢,而係你無端端拎幾十萬鎂cash去買樓,邊個受你買
其實你帶出一樣無太大關係既野,就等如話香港無地震所以經濟好。

你既論點唔成立因為加拿大一樣無作為,根本就唔太關地理事,而你又不斷去強調地理。

即係話有海岸線所以崛起,你話有無關連?實有關連,一隻蝴蝶都可以改變世界添,唔知講黎做咩,大把地方地理位置仲好都無作為,根本就唔係決定性因素,有時無地域連接無競爭係可以更差,用地理根本係搵野黎講,最尾都係睇人。

你自己又思覺失調,岩岩先講完話地理極重要,宜家又話唔係,你睇返自己上兩個留言,轉黎轉去係度兜。
咁你問返你隊友,你地改黎改去,又重要又唔重要,夾好口供先啦
兩樣野缺一不可,咪即係兩樣都係主因囉

香港如果擺左係中國內陸,一開始英國根本唔會要,人再叻都只能係支那普通城市。

以色列博士學位持有比例咁多,猶太佬又咁叻,但身邊一堆白卡,所以始終發唔到圍,人均連d西歐懶鬼都高得過佢
人地改口關我撚事
我就得一個立場,人既質素同地理唔差,缺一不可
人叻地差既頂點只能係以色列
人廢地靚既頂點係油王國
咁你回應我回應佢既觀點,咁點唔關事?又一件思覺失調
美國好似係求其做M記都會供醫保
咁大把野無左都唔可以,未即係話美國天氣好所以成功,如果北極咁凍就唔會有美國。

你個地理論點都唔成立,因為有其他地理仲好既都無作為,地理仲差都可以崛起,己經完全唔係一個主因。即係話一個演員成功因為改個名好聽,完全都唔係主因,只係Good to have,都係要靠實力。改壞名一樣可以成功,改靚名一樣可以失敗,完全唔係主因,本末倒置。

By the way你神隊友話地理唔係主因,話唔係重要,你地夾好口供先啦,你係回應緊佢既討論串,自己check post啦。

兩條友思覺失調,大家互打嘴巴,一邊死撐,一邊笠水,口供夾唔到,好搞笑。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞