經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
冇診所咩
香港而家睇私人醫生都難預約同貴
冇人力服務既物價唔算好貴
咁你喺VHCOL嘅地方住 TC100k又真係唔算多
Blind上面啲友人工多幾倍都話喺SF/NYC生存唔到 (不過佢哋通常有仔女)
遲啲搵過份好啲嘅工 insurance會好啲
加拿大好多人唔使做
啲dirty money成手物業 睇住我哋玩rat race
真係,明明老美先係窮人天堂
窮撚家庭睇私家醫院接近唔洗俾錢
歐洲永遠同美國冇得比
始終美國係移民國家,而且制度、歧視、機會、包容、自由都屌打歐洲
你睇Elon Musk一個移民都可以做到世界首富
你睇亞洲人仲清楚
Nvidia黃仁勳做到全世界市場第3, AMD Lisa Su打工仔升到上CEO
我未見過歐洲公司有亞洲人高層,你非歐州人根本連上位都難過登天
我有fd household income 350k 兩個仔女,啱啱買咗樓,日日都埋怨baby boomer 搞到生活艱苦
一年搵低過萬1蚊先可以免費
一年搵低過萬1蚊連車都唔知點搾
美國除左ny基本上無車可以食屎
窮人天堂你點得出呢個結論?
美國資本主義底下,加上商業/職場淘汰制,機會處處。同埋呢邊啲人唔怕失敗,執着於追求自己夢想,所以美國做世界龍頭真係冇得輸。
大把人賺cash 唔使報稅
經濟軍事國力都冇可能追得到,但生活質素真係高過美國好多。
咩係LCOL?
Low cost of living
長期用cash無credit買車買樓全部睇credit你息口會貴人地兩三倍,美國根本就唔係用cash既國家
你如果係搵得足夠多既cash唔通你唔入落銀行?
你唔搵得足夠多根本連基本都生活唔到
咁你經得銀行就好難逃到稅
你買樓買車無啦啦啲錢點得嚟irs亦好易查到
美國普通人逃稅差不多全球最難
你大公司有錢佬逃就易
你普通一條柒頭好撚難囉
同埋咩都講credit既情況下根本就無乜人可以全cash過
你個大把人點得返嚟?
其實你有無去過美國?
但係有澳洲國籍可以等同有埋紐西蘭嘅國籍同埋福利
唔使大公司,大把餐廳老闆攞Medicaid
呢邊做生意,細細地要逃稅好撚易
你開間公司要write off 一架車一間屋其實好撚易
你有冇得要求現金出糧
但costco 8美金有60隻蛋
我係Msft 做
Spouse 同dependent 都免費
點會大部分仲有與其話係政治原因不如話係對西方嘅濾鏡,你係中國除左謀反之外講其他仲會有啲咩事,言論自由黎講歐美言論不自由嘅位多過中國多多聲
點走去歐洲先
臨老人生地不熟都幾難搞
唔似啲歐洲佬返家鄉咁方便
沃門人勝在有葡國護照
洛杉磯既放題連鎖有yoki buffet, great china buffet, komi buffet, joni lulu,shakeys, ultimate buffet, shady mample都是17美金以下的
Malaga
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞