經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
我為左符合你要求
一定要出左usbc 先
即使我整到usbz 乜都好過usbc
都要同一個device 出2個port
仲唔夠on9?
又係d垃圾youtuber
美國第一保護5眼聯盟 第2就係歐洲同盟國
根本美國有錢亦都肯洗錢
但都要果個國家自己搵到出路
同懶唔懶無關係 係要創新同獨樹一格既賣點
烏克蘭個班都有
住落你就知醫療我一個月比緊250鎂,仲要我做醫院。都未計annual deductible 啲路pothole 多到架車都傷
加拿大根本係美國後花園

有能力嘅後生邊個甘心留喺加拿大
On9得過apple出條濕鳩線制造垃圾
當年嚟講係創新喎
同埋歐盟班撚樣焗完人轉type c之後有冇考慮過我哋呢班成手lightning 線嘅人
打算迫Apple送埋個lightning to USB C嘅adapter
份人工屌打老歐洲啦
所以美國搵$,歐洲/南美退休係常識
歐盟最on9係乜都要管,乜都立法,完全無自由經濟,咁點會有新野,無創新鬼有錢咩
例如Credit card transaction fee cap 左收得0.3%
結果乜信用卡優惠都無,但大企業啲國際貨跟本無平過,可能重貴過美國啲㖭
你都未提樓價高過美國
同埋呢邊毒品問題
仲有左膠方面都係世界一絕
咩少量毒品非刑事化 lgbtq入侵學園
細路變性可以唔通知家長
多倫多放係全世界只係二線城市
但樓價同頂級一線城市睇齊,人工又唔撚見睇齊
美國普通一線城市近郊正常區獨立屋講緊500k加紙有交易
依邊遠撚到barrie依d city仔獨立屋都起碼650k加紙
人工就同一個數,但人地係美金我地係加紙
你成手lightning線又關創新咩事
iPad air 個啲晨早用撚曬usb c啦
你問apple點解iPad 就用lightning,air就用usb c
係咪air唔夠創新啊,air都冇考慮過你地呢班成手lightning嘅人啊

傻閪先會撐lightning
個policy目的唔係環保咩
我換機想keep返舊線嚟叉電都唔得?
等如話我同你老母平均都有1粒睪丸
基金業都係
eu好多esg相關既rules and regulations
美國就少好多
你學中國人攞醫療白卡囉
咁我番Xiang gang 算
去美國買送啦

卑詩邊境小鎮魯斯維爾(Roosville)離美國蒙大拿州尤里卡(Eureka)小鎮僅15分鐘車程。為省錢,小鎮居民杜斯汀(Brandi Dustin)每隔2週開車穿越邊境購物和加油,如此每月能省近300元,即使加元兌美元匯率最疲軟時也能省錢。

杜斯汀透露,美國超市麵包、水果和蔬菜等價格和加拿大差不多,但牛奶、奶酪、黃油和肉類卻比加拿大便宜不少。舉例說,最近她在美國花3.73美元(相當於5.12加元)買了一份3.77磅的烤豬肉,在加拿大同等大小的烤豬肉得花13加元。

根據加拿大食品檢疫局(CFIA)規定,杜斯汀一次可在美國買20公斤的雞肉、20公斤的蘋果、20公斤的切達乾酪和20升牛奶用於個人家庭消費,入境時申報即可,無需支付任何關稅。杜斯汀也透露,海關從未收她關稅。

美國食品價格便宜有原因
據CBC報導,貴湖大學食品農業與資源經濟學教授馬索(Mike von Massow)認為,美國食品價格便宜原因眾多,但最主要原因是工資差別,加拿大人工成本比美國高,加拿大超市員工工資多比美國高。

加拿大最低時薪在13至16.77加元之間,比美國7.25美元(自2009年以來未漲過,但38個州和地方最低時薪比聯邦高)的聯邦最低時薪高。馬索認為,美國整體工資低,壓低超市和生產、加工、製造和運輸等食品供應鏈成本。

另一個原因是美國人口更密集,市場規模更龐大,超市行業服務人口比例比加拿大高出9倍。IBISworld數據顯示,美國超市比加拿大多出5.5萬家。專家認為,超市數量多,說明競爭更激烈,以沃爾瑪為例,美國沃爾瑪超市占美國超市的比例高達1/4,有能力和規模壓低價格,也迫使競爭對手降價。

此外,加拿大乳肉蛋業供應管理體系中的生產配額和高額進口關稅,直接拉高了乳肉蛋價格。而美國的農業補貼政策,保證了超市牛奶和奶酪價格低。
屈人撐Lightning?
講緊條bill限制創新喎
定你覺得2012嘅lightning 創新過2014嘅type C?
多數公司而家都包醫療保險嘛
包都要比。我250 已經平,我啲friend 多病買好少少都4-500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞