經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
你睇下中國每年進口幾多石油、鐵礦、煤、一大堆礦物

都唔講高科技嘢全部都要進口自西方
咪傻,每月比完250 睇醫生一樣要比$
401k仲要話明唔洗喺美國都可以拎嚟用
你住Alabama ? 我上星期六先食完放題兩個人90usd. 仲要班支那service西過香港
Golden Corral呢
用移民角度去睇生活水平同本地人好唔同, 佢地一包碎牛同chili都食到幾餐, 你香港移民要食返中餐即係香港要日日食扒行city super, 好難比較
一定啦, 日本面積其實好大. 好似有成1/3個歐洲面積, 仲要天然資源豐富, 人民質素高, 最緊要係跟啱大佬--美帝
會唔會係技術太低抽取唔到?
係啲礦本身唔靚
石油就真係無嘅
咁日本點都唔係天然資源多嘅,起碼石油天然氣煤金屬資源都唔多

但日本勝在人,同埋少工會,經濟自然好啲
加拿大一樣多資源
淡水資源,黃金同石油都係全世界前三咁滯
但係今日個樣
性價比又關移民角度咩事 煮我都覺得貴,成$6 一盒蛋
d澳洲鬼太大鄉里頂佢地唔順 遇過個斯斯文文澳洲老野問我架車係邊個國家既牌子 我話Japan 佢竟然話唔知原來日本有造車
成日話亞洲人唔識揸車 但明明佢地澳洲d車牌易考到傻仔都考到所以成日cut線都會撞車
因為成日食返亞洲野, 飲食個成本就一定高過本地人食本地野, 仲未必好食
我見佢地自己煮薯蓉墨西哥野真係好鬼平
蛋就唔知你, 住邊都要格下價啦, 不過$80k一年住NYC係基本, 餓你唔死又唔會好舒適, 會唔會考慮搬州, 尤其無income tax個D
美國一定好過歐洲啦
西班牙聽講人均都係12~1500歐左右
租屋應3~400搞得掂
東升西降係真

美國計東,日韓加埋東盟小國遲早超越歐盟影響力
日本經濟都係走唔出

GDP俾德國爬埋頭

印度過多幾年都超越日本
加拿大基本上都屌打歐洲
得澳美比得上
澳洲出口差唔多一半靠資源
基本上經濟好受資源價格影響
加拿大相對工業勁好多
話晒七大工業國
成堆vpn移民討論外國生活
原來尿袋轉一轉叉電介面就變專屬設備

新Lightning就係防止你用副廠配件,費事冇得賺配件錢,下面條twitter就係講緊呢樣嘢
芬蘭擁有世界上最完善的母嬰社會福利體系之一,但該國的生育率卻急劇下降。2020年為1.37,幾乎與日本同年的1.34一樣低。

唯生育率論者:芬蘭如同東亞地獄
做大佬唔幫細既之餘,又要吸佢地血,又迫佢地一齊抵制中國,物極必反,終有一日,班細既一定會反你
出下一代新標準比你講到係唔統一
咁要統一係咪唔使出下一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞