經濟學人:美國愈來愈富有 歐洲愈來愈窮

658 回覆
220 Like 19 Dislike
唔係主因,又講係主因?你自己都好矛盾。

成個歐洲都有盛有衰,地理根本就唔係主因,主要都係人既問題。

歐洲咁多國家,一樣有強盛,有衰落。

澳洲地理無敵,一樣無作為。

真係睇唔到地理點會係主因

唔係主因咁你又反駁黎做乜,我就係話地理唔係主因,最多只係輔助,唔係主因講黎都多餘,即係話好彩美國有空氣。。。

澳洲地理無敵一樣無作為,歐洲一樣多國連接一樣有盛世,唔明你個point係邊,你個point就係無point。

主要都係人係主因。
你有強勁嘅防空系統會係第一層防衛
呢個世界除咗 iron dome 就係美國嘅 THAAD
Iron Dome 都離唔開美國嘅影子
你要搞掂美國防空系統已經難如登天
當然你可以核爆攬炒
但同我樓上所講嘅嘢冇衝突
加咗個大西洋同太平洋你要進攻都難
美國咪又係咁,擺明想食左tsm
香港人去馬拉 泰國都爽爆
咁又係,但真係比唔起2000蚊一個月醫保
不過你講完我check返我公司保險有寫有意外所有必要去醫院既相關交通費用全包無上限,無寫exclude直升機
三年間中國比例高左好多wobtw我唔覺人才中國會出唔起人工囉,美國工作環境都係不利於華人
馬雲what?
你唔單止邏輯混亂
唔知你係文盲定係隻眼真係盲?
我幾時有話過地理位置係主因?
樓上咪答咗
我係帶出用地理位置睇美國崛起
用地理位置分析呢樣嘢對美國嘅影響同其他國家嘅影響
從來冇話過呢個係主因
你唯一講得啱係人先係主因我同意
而人呢樣嘢又牽涉太多其他範疇
基本上係無敵嘅主因
真係唔知同你講咩好
台積電本身就係美國放水俾台灣做

同韓國壟斷記憶體晶片一樣
美國國力、經濟 長期過去200年到e家有升冇跌
e家加息加到仲未肯减
咁老老實實,香港啲保險易claim好多。美國呢邊成鳩日用啲Fine print deny claim,成日都要嘈一大輪
都係嗰句,冇綠卡比到你,下一代唔係美藉,返996。就算大陸人工高過美國,人材都係會去美國。
Tsm 就係美國…
美國係窮人地獄 中上層嘅天堂
我好認同有個美國佬喺網上講嘅一句「社會福利帶唔到出國 但係我啲財富可以跟住我環遊世界」
喺美國賺錢儲nest egg 之後去LCOL嘅地方退休
唔知你口中嘅西歐範圍有幾大
稅前嘅Benelux應該高過香港
如果瑞士都計西歐 佢就稅後都肯定屌打香港
其他就算鳩數吧啦
樓上有位師兄話公司會包醫保 +250每月醫保
全職收入中位數4900美金
香港21000
Texas 米好囉 冇缺點
美國石油、天然氣不論產量定出口都係全世界第1
高過沙特、俄羅斯
農業出口又係全世界第1
淨係一個政治原因都可以令到大部分人才唔返去大陸啦。就算工作環境不利於華人都咁話(雖然唔認同)
死撐做乜鳩
宜家咪話緊俾你聽係人既問題
downtown d homeless同道友都有槍
呢個咪係問題所在
睇吓你做邊行
加拿大嘅專業工種係好pay過西歐平均 當然WLB就差啲
你得閒去r/CSCareerQuestionsEU 聽吓啲europoor叫春 睇吓係咪真係隔離飯香啲
(歐洲唔計倫敦、荷蘭、瑞士,啲tech pay低得誇張)
好公司先係呢個價
我朋友做jp morgan,交200一個月
有第個frd做 19 trading,800一個月
你自僱無公司墊底
2000一個月
所以中產都會越嚟越有錢
因為保費平,息口平
你普通人,保費貴,息口貴
美國亦基本上無公共醫療
你人中之龍嚟呢度就會發到豬頭
你唔係既話其實生活成本好重
咁當然我會覺得就算加埋呢啲都係好過香港既
但你話講到世外桃園咁就一定唔係囉
除非你好疊水啦
EU要追上USA真係高難度
語言文化差異大 (經濟)左翼情緒高漲
你要啲養尊處優嘅歐洲佬學美國佬咁內卷 叫啲old money好似美國啲投資(機)者咁大膽投startup 我諗慘過叫佢哋去死
近依十幾年啲新行業都係美國帶起再食盡紅利 我都諗唔明歐洲可以點同美國爭飯食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞