貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
汪喵/怪獸/Heromama好似都OK
查過好似係自家工廠黎
汪喵個老闆都開左直播帶大家參觀自己個工廠
不過目前都未清楚到底係工廠出事定原材料出事
我怪獸溝Nutrience subzero
高蛋白 有凍乾
怪獸鮮肉糧佢地非常鍾意
但比較貴 唯有折衷 溝住嚟餵
有冇人餵wellness core鴨糧比主子
我本身餵緊wc原味成貓糧比佢 但長期都少少軟便
每日餵緊40g到 +半個罐罐
想試下轉其他糧睇下有冇改善

本身想轉instinct ultimate protein谷肥佢 但太高蛋白又驚佢受唔到…
有 鴨糧我一隻軟便 一隻冇事 instinct有啲寵物鋪有試用裝拎 建議試左先 我兩隻仔全系列都試過都唔食

後尾真係軟便左幾個月 試左好多糧都搞唔掂去睇醫生建議我食處方食到成型先轉 懷疑係食物敏感 而家食緊farmina vetlife 佢地幾鐘意 諗住之後換farmina n&d
好似越爆越多 見韓廠都有出事
係咪都係比番歐美大牌好啲
至少啲出廠標準高啲
間中會俾汪喵鮮肉罐 幾驚
見到好多貓都話冇症狀驗先知
歲半貓仔腸胃炎睇獸醫,醫生話轉糧食住先然後介紹Hill's Prescription Diet i/d 促進消化機能健康,睇返個表係紅色
有冇啲易消化既糧比較好既?
想問吓大概幾歲要減食?

兩隻貓兄妹啱啱一歲
黃貓仔 4.8kg
虎紋女 4.2kg
之前早晚每人半罐+1-2匙羹乾糧
有時餵完唔名飽會比多少少乾糧+水
(nutrience subzero 溝 怪獸鮮肉糧)
隻貓女開始有肚腩
係咪可以減食量?

兩隻運動充足 會主動飲水 大小便正常
貓係要有小肚腩先健康可以保護內臟,加上呢個體重只係適中唔算肥,現階段唔洗考慮減重。
我上網睇話貓女一般3-4kg
宜家一開糧兜 兩隻即刻狗衝
唔知係為食定唔夠飽
不過都好睇本身隻貓骨架大唔大,實際形態係點,最好就係普通偏肥小小既形態
會主動飲水即係可能唔係好夠水
怕肥不如加罐頭份量,本身罐頭又冇乾糧咁易肥又可以補水,同埋冇咁香口,應該會狗衝少d
隻衰女唔多like罐頭
宜家半乾濕 再溝啲水餵佢地

兩隻貓都會主動飲水
水碗水機都會用

陪心貓罐係咪評價都ok?
食開汪喵隻貓唔係好幫襯想轉下
陪心評價都ok,但係最近台灣貓糧出緊事,政府調查緊,睇定d先好轉。
就係佢地主動飲水先要注意下佢地夠唔夠水
大部分貓都唔鍾意飲水,習慣直接由食物本身吸收水分
所以有好多貓去到脫水先飲小小維生

夠唔夠水分睇尿既顔色會清楚d,要清澈先健康,同人一樣

睇相佢地都唔肥,唔洗減糧住。
搭單問好味小姐呢?
見佢標榜好天然咁
想請問下Royal canin 係咪唔太好
因為隻貓keep住痾爛屎,睇咗醫生驗哂血無病話建議轉下糧,開咗幾包rc 處方糧
RC材料係唔好,但係如果去到醫生覺得有病需要食的話,都係要食。
keep住屙爛屎你而家轉其他可能都係會屙爛屎,食住RC等佢便便正常返再嘗試轉其他低敏/單一蛋白質既糧,睇下係咪因爲對某種肉類/成分敏感。
好味小姐睇成分都幾好,但係佢地其中一款零食有保存/運輸問題,最近都停產左(唔清楚係咪因爲其他牌子既低血鉀事件先主動跳出黎)。
其實基本上所有新興既台灣牌子就成分而言都ok,好多都標榜天然、成分簡單、符合乜乜標準。
但係佢地描述既同實際情況有冇出入,呢d都唔知。
適逢而家台灣調查緊就等下結果先再考慮台灣糧,雖然最後未必證實到d咩。
而家好多品牌都跳出黎增加透明度去嘗試證明佢地冇問題都係一件好事。
有時真係對台罐冇乜信心
但兩隻貓都係食台罐多
有冇d外國罐都係偏泥狀可以介紹
外國罐佢地會食下既係得country naturals同埋no fish cat
大家好,想問下有冇人試過marpet幼貓糧,或者有咩幼貓糧推介?
麻麻地,太多碳水化合物(30%左右)
不過如果食落冇軟便,可以等到佢出曬牙可以食成貓糧時先轉,始終細個腸胃敏感d
領養阿仔半年,佢9個月大,係村屋貓黎
最近幫佢驗血FeLV 快測positive,網上見其實冇乜資料或者同路人分享經歷。
但主要見到其實係有機會過一排re cover 冇左個病毒
因為今個月要結紮,黎緊要儲多一兩個月錢先去到驗pcr
想問有冇啲咩增加免疫力嘅貓糧/藥推薦
新手貓奴黎講好徬徨,但都慶幸自己驗血嘅時候有幫佢驗埋起碼早啲揾方法幫阿仔
你去隔離post問睇下佢意見會好d
醫生有冇話如果有病會唔會唔適合絕育住呀?

免費online vet consultation在線等
https://lih.kg/kEkJQS
Bella & Molly's 荷蘭貝莉皇家貓糧
有無人試過?
超高碳水化合物(40%左右)同好高植物性蛋白比例
其實睇價錢就知啦,$40/kg材料一定垃圾㗎啦,你仲要計埋佢既利潤,貓糧真係起碼$100+/kg先正常d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞