貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
每次轉糧都係慢慢溝好d,身體要時間適應,轉太快肚痾又要食返原本個糧先。慢慢黎最安全。
究竟冰島牌好唔好?
我見好多腎貓主人話隻貓只係肯食冰島牌....
貓貓一歲係咪唔使再食幼貓糧
同埋布偶貓腸胃比較敏感,有冇貓糧推薦?
其實係幾好 貪佢有肉絲+夠大罐可以一次過餵幾隻
不過自從聽人話佢成分唔夠好就開始溝汪喵食 暫時都食得好開心
有冇話係邊款?
pure tuna罐
Mousse罐
定係主食包?
我通常買雞/雞+魚 主食罐
我唔敢食太多佢哋嘅海鮮 所以其他肉會買汪喵撈嚟食
係 買左兩隻味 陣味好奇怪 汁又灰色
買過三文魚同雞 肉泥質地 無怪味 肉汁正常黃黃色
幼貓就未買過 其實trilogy罐好唔好?
上網好少資料 營養標籤又唔係好完整咁 不過貓貓算俾面會食下
都知道啲貓慣性會食淨嘢,但餵罐比佢食淨幾啖,擺一陣乾哂又唔食好浪費,都唔知係唔鍾意食呢隻罐定點
有無餵ziwi 既巴打可以分享下餵開咩味? 之前餵開雞覺得佢地lam 到佢地d 毛好大陣味, 啱啱轉咗Mackerel & Lamb 便便又有d 軟便唔知係咪過敏
係咪你少幫佢刷牙咋?
軟便有可能你轉得太快,或者本身就對個樣食材敏感。
都係...但我係未成功幫佢地擦過牙
但係ziwi 有無話邊隻味好d?
最少最少都要一個禮拜刷一次啦,最好習慣左就每日刷。
食物殘渣係個口度咁耐一定臭啦,轉頭又蛀牙又牙石好麻煩。
我試過鷄味only,冇特別腥臭。
依加啲貓開始步入中年 近日想中間一餐轉返乾糧 但見好多一係高蛋白低碳 一係低蛋白高碳 唔想佢地食咁高蛋白(驚有腎病)但低蛋白又好多碳水驚肥
已經超重有冇乾糧推薦?
https://www.dogcatstar.com/hk/product/catsoup/

想請教下有冇人有買過呢種罐俾貓補水?
蛋白質唔係會傷害腎臟嘅成份
點解話腎貓唔好食咁高蛋白係因為腎功能唔好佢冇辦法過濾消化完蛋白質嘅代謝物
而依啲代謝物留係身體係唔好嘅

如果話驚轉乾糧會傷腎
反而係因為水份吸收少咗
我有買過 都偷偷試咗啖 勁濃郁
係人類都會覺得好飲嘅程度
所以一定夠香吸引隻貓飲
甚至你可以再加返少少水落去開稀啲呃多兩啖湯應該都ok
食開食開怪獸98%鮮肉主食糧
想轉平d嘅貓糧 有冇咩推薦呀
定都係食返怪獸算?
有冇人食霸道貓?
屋企隻衰仔淨係lam汁唔食肉,前排寵物展買咗霸道貓畀佢試,因為係肉泥所以好難得畀面食晒
想知呢隻成份o唔ok
呢排台灣貓糧又搞咩

食到貓低鉀過埋身定點
邊隻?
貓侍 陪力
貓糧恐荒
韓國牌子都出事
好似暫時唔見汪喵同怪獸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞