貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
5個月貓食開wellness core 最近發覺佢少少軟便
獸醫話可能對wellness敏感 建議轉食RC腸胃配方
點知佢一粒都唔食 仲成日冇屎柯
係咪慢慢溝返wellness比佢等佢食少少野先
收到感謝
二至三個月貓貓有冇推介邊隻糧🙏🏻
想問貓最細建議幾多個月可以食生肉/ 生肉糧? 同其實建議餵生肉,生肉糧,罐罐定鮮食好d?
利申貓仔 2個月,長毛貓

同時想問一問呢3款要排邊個啱幼貓食多d?
想問下大家推薦邊款幼貓罐
汪喵/k9
8個月貓 有啲瘦 而家食緊instinct幼貓糧
隔一兩日會開罐比佢食
但係呢排開始成日R耳仔R頸
有啲擔心佢係高蛋白過敏
有冇話可以轉啲咩其他糧
貓冇「高蛋白過敏」呢樣嘢,本身佢哋就係肉食性動物。有時候轉食物時轉太急,導致身體消化酶唔夠時間適應,有可能消化不良,理論上慢慢轉就冇事,同過敏無關。
佢哋有可能對某種肉類過敏,你試下轉其他肉試下,怕過敏搵d單一肉類會好d。
另外隔一兩日一罐會唔夠水分,最好每日2-3罐。
唉隻衰貓成日都唔肯食野
已經轉過好多次
凍乾好少少 食到大半
次次開罐都食幾啖就走
有冇適口性高既罐推薦呀
佢兩歲半
想問下近排13歲貓貓Body Check完
所有指數靚靚 係鈉離子好高
同埋腎指數差少少就責界 要mon住
本身食緊Wellness core 太高蛋白
獸醫話唔使食配方糧住 要轉又唔知轉咩好
貓貓本已經唔係好食零食 唔知啲鈉點嚟
高蛋白冇問題,佢消化到就得
佢平時飲食係點?
純乾糧 偶爾肉絲罐頭
不過因為牙周病剝過牙 唔係好咬到肉
鍾意飲水機水 所以唔擔心佢飲水量
咁我覺得係唔夠水份啦。
好多主人都誤以為佢哋有飲水機水,就keep餵乾糧覺得冇問題。其實佢哋係脫水先走去飲,唔飲一早死左,佢哋lam好多下都只係飲好少既量。
食物中自然含有鈉,身體水分少,納離子自然高。
最好8成以上係濕糧啦,一個罐頭既水分佢哋要lam好耐水機水先有。
另外你可以睇埋佢尿既顏色深淺,水分充足的話應該係好淺好清既黃色。
感謝解答不過個衰仔唔鍾意食罐頭
買過汪喵銀養罐都係得隻後生貓食
諗吓計仔先
佢硬頸到可以擺大半日都唔食
太多人俾「我隻貓會自己走去飲水」呃到以為夠水,我都係受害者之一
觀察佢哋d屎尿先係重點,以前一直以為貓d屎就係一粒粒,養貓之後先知係缺水/纖維先會咁,根本其實屎尿係同人一樣咁去理解。
另外補充下鉀都可以幫助鈉排出。
佢仲會大叫 叫到有人開水喉俾佢
久唔久都會去水機飲水
俾表面呃咗係我唔好
不過佢啲屎就一條條
尿就通常忍到咁上下一次過勁大督咁屙

佢年紀都真係唔細
見佢指數咁靚仔 好想繼續落力keep
佢好醒 任何嘢俾佢聞到加咗料就唔食
醫生話腎指數準備責界搞到好緊張
依家開始補返多啲水先
屋企隻貓長期軟便 醫生叫我地試下比Royal Canin既GI處方糧佢但我又對RC印象麻麻又貴又肥又鹹
本身食緊FUSSIE CAT無穀火雞雞肉成貓糧&Instinct隻低敏兔肉糧mix埋
想問下係咪都建議照比佢食定有其他好D既代替
長期軟便可能有食物敏感,咁keep住落去都唔好,我覺得你可以試下處方糧睇下制唔制止到先。
始終消化唔到等於冇吸收到,你買更健康既糧都冇意義,而家有問題都係優先解決眼前既問題先。如果可以制止到,你咪再過一排先再試返普通乾糧囉,你試返可能都係試單一肉類會好d,睇下係咪對某種敏感。
佢d處方糧雖然係不明動物蛋白質同脂肪組成,但係佢個製作方式好似係令到佢更加容易被吸收既。(具體原因唔記得,可能係整成更細既粒子?好似麵粉俾原型食物更容易吸收之類?唔記得。)
當然有得選擇我都會傾向更天然健康既選項。

想問下有冇主子食緊呢個牌子?
同埋肉泥罐有冇介紹?
本身食緊汪喵同怪獸既幼貓罐
但差唔多1歲準備轉成貓罐了
主子11個月重5.5 kg
感謝
主子食緊trilogy幼貓糧
準備1歲想轉糧了
諗緊繼續trilogy定轉instinct
但佢又好鍾意d凍乾粒
同埋trilogy成貓糧有幾款肉應該要點揀
巴絲們有冇咩香口啲既乾糧推介
試過instinct 同 wellness,但隻野食勁少
佢似係鍾意食啲聞落食落好香口既野(eg汪喵凍乾)
5歲仔嚟
我屋企兩隻貓應該由2022年9月開始轉陪心
契機係其中一隻貓有腎病
又唔想轉處方糧住就搵一啲相對低蛋白嘅罐頭
但其實佢都唔係好低 大部分range from 9-11%
都係普通貓食嘅罐頭 唔係處方糧

陪心質地偏水潤 容易清碟
高蛋白嘅有小黑罐/富貴罐/仲有隻幼貓食唔記得叫咩名
中蛋白嘅就小白罐/世界風/奶昔罐/優腎罐
不過你可能會要睇下接唔接受到佢以前都出過兩三單事
係罐頭入面有烏蠅/膠片
詳情可以搵下台灣ptt/dcard啲討論

不過雖然佢好多口味
最近屋企隻老貓又食厭咗 我又要開始搵新罐頭畀佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞