貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
五個月大英短食邊隻罐頭好 怪獸部落每次食一排都會軟便三四日, 如果就咁食乾糧雖然屙粒粒屎但係就冇軟便, 不過佢自己好肯主動飲水 仲要飲得幾多下 其實係咪就咁乾糧就ok呢
隻衰仔真係激死我
每次試啱一隻罐頭嗰下大量入貨呢下就唔食
今日仲要朝早中午都肯食
夜晚突然挑食只食餅
希望只係單純天氣太濕所以冇胃口
粒粒屎咪代表缺水囉,其實同人一樣,健康時係痾一條,痾得唔順暢先逐d逐d痾出黎變一粒粒。睇埋佢d尿係咪深色,健康係清澈只有微微黃。
食乾糧口又乾又鹹,係一定一定一定肯飲水,乾糧越咸越多膳食纖維就飲越多,唔代表佢健康/夠水。
咁點攪,而家食罐頭有時會軟便, d屎hi到周圍都係,唔知係乾糧問題定罐頭問題, 乾糧就食oj幼貓, 罐頭就怪獸部落
一款唔得就試下其他囉,可能對某樣食材敏感都唔定,可能試幾十款先有一款佢鍾意食又唔會軟便都唔定。或者試下生肉凍乾加水個種。
都要試㗎啦,定左之後就唔洗再煩。
夠水又唔洗煩又節省好多好多醫藥費。
求糧機推介 想搵一部個鏡頭係可以望到個食物兜仲有冇食剩糧,同時可以雙貓用

我搵咗好耐都搵唔到,屋企嗰部望到兜但問過冇雙貓版其他雙貓用個鏡頭又望唔到兜,有冇人知邊部可以滿足哂兩個願望
咁有需要望到個兜?好似真係冇乜望到個兜。
你擺多部咪得囉。
我隻貓下個月就一歲,本身食開wellness core幼貓糧,想轉成貓糧係咪就咁轉wellness core成貓糧都ok定各位巴打有其他牌子推薦?上網見有隻牌子叫animeal,好似幾好咁,有冇食評?

用緊依款
Animeal除左馬鈴薯豌豆水解蛋白之外,睇落d成分都幾好。
碳水又唔太高都可以食下。
不過濕糧先係重點,乾糧都要唔好太香令到佢唔肯食濕。
大家有無湯罐推介吓
汪喵嗰隻又長期缺貨
FirstMate無穀物貓糧幾好, 如果要高蛋白質就太平洋海魚配方
成分上Animeal會好d,Firstmate d肉全部都係用肉粉,其他好似差唔多。
價錢上firstmate平一半以上,有grain系列會更加平。
唔洗專登買grain-free,之前有研究發現食grain-free糧既貓心臟病發機會大d,揀優質d既grain可能會比起豆/馬鈴薯之類既碳水更好。
當然整體碳水都唔好太高,始終都係肉食性動物。
認真一問 ziwi 定 instinct 罐罐好 或者有無第3 個選擇
我問左客服話大概12/3會補貨,有興趣可以到時留意
罐頭好多牌子都得,
睇下材料揀d冇膠、少碳水、少調味料,
營養成分夠蛋白質、油脂就ok,水分太多可能要食多兩罐先夠飽。

罐頭好難轉,你買一堆ok既俾佢試下邊款肯食啦,俾你揀到最健康既但係唔肯食都冇意思,落左肚先真係營養。

唔知睇唔睇到背脊有好多一條條白頭髮
似係本身毛色
隻貓岩岩絕育完, 依幾日乜撚都唔食, 就係食零食
濕罐都試左4-5款, 煩死
佢傷口情況如何,如果太痛可能都冇心機食野
又有可能去完獸醫覺得壓力大就病左
你打去診所問下應該點做,唔知有冇需要返去check下
除左唔食有冇其他唔尋常既症狀?
做完第3日已經覆左一次診 , 因為佢有咳,傷口正常
診所俾左罐RC 都係一樣唔食
依家日日食咁少野 驚佢唔夠營養, d藥又話要飽肚食
本身有咳個醫生都幫佢絕育?定係絕育之後先有咳?
絕育前有冇驗血?
佢咩都唔肯食的話,你都係唯有繼續喂住零食肉泥先。
覆診醫生都睇埋,咁你都係跟佢講既去做。
我地都冇資料,只係知唔食野同咳,可能性太多。
絕育之後 因為個時有插喉
不過做完手術佢成日都呆呆地
希望之後冇事
腎貓求濕罐推介
佢唔肯食RC處方腎糧
罐頭好多牌子都得,睇下材料揀d冇膠、少碳水、少調味料,
營養成分夠蛋白質、油脂就ok,水分太多可能要食多兩罐先夠飽。

可以試下汪喵/ziwipeak/k9/thrive/canagan/instinct......
你去寵物店睇下成分冇問題就買十款八款唔同既翻去試啦
#1有貓糧資料庫link自己睇,唔係list度先自己分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞