貓糧資料庫(20)

588 回覆
6 Like 0 Dislike
幼貓既話Wellness core好過Orijen同instinct
我果隻都係唔食ziwi同 k9 而家餵台罐 佢開始食嫌會試德罐
想請問吓有冇試過台灣牌子hero?
德罐肉質好好好緊實,我兩隻都唔食 畀浪浪食加唔夠水佢都麻麻,同埋德罐唔知點解勁多啲啫喱狀嘅肉汁咁
咁我隻貓一定唔食 佢要食勁軟質地果啲 push佢好鍾意 但食完又軟便 實肉加水又唔食

果啲啫喱又係唔知俾唔俾佢食好
我個兩隻都係要食勁軟身嘅,冰島mousse 有一隻肯食羊奶吞拿魚,暫時除左no fish cat同country naturals都未搵到咁軟身嘅 但另一隻貓食厭咗呢兩款乾糧完全唔食,凍乾又軟便,頭都大埋
衰仔會仔仔吓厭先麻煩 又要再搵過 肉絲罐又全部唔使睇
越蟹越多
一模一樣,我成個櫃都係佢哋唔食嘅罐頭,而家拎晒嚟餵流浪貓
我已經放棄 轉晒做乾糧了
德罐成陣咸牛肉咁嘅味,可能香口,我兩隻都好鍾意
隻細貓直情俾幾多食幾多

而家開始有另一個問題,舊貓乜都食,
我從來冇面對過貓偏食嘅問題
但新貓細細個就開始知道有香口嘢就唔食淡味罐
想問隻貓11歲 餵左5-6年都係applaw 果隻海魚乾糧,見到個doc係c級 咁係咪轉下其他糧好d?

同埋飲唔夠水係咪直接用針筒餵水?
用針筒餵係好過冇既,但係一個罐頭既水量,等於你餵幾十支針筒,最好都係食罐頭。
用針筒都冇可能餵到100ml水。

乾糧食左咁多年冇問題可以唔轉既,未必款款都適合。
食緊佢隻幼貓糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞