貓糧資料庫(20)

588 回覆
6 Like 0 Dislike
普通,都係D好高碳水既糧,又有額外填加鹽。
要注意補水問題。
佢話會有味精 我都唔知邊一隻先冇,唔係全部都有好清楚標簽
我嗰隻都係
呢排轉左食hero乾糧 隻貓食得好爽
同問 Cindy’s recipe
有冇邊隻low fat貓糧好?本身食緊Orijen
早排睇獸醫話check 到有胰臟炎,諗住轉糧
新手養貓 想問下ziwi peak濕糧好無
我隻貓都係食RC英短糧
我隻貓超中意食
想問下wellness core 成貓糧同全貓糧有咩分別

隻貓食緊wellness core 幼貓糧,就快一歲,已經4kg, 係咪要轉成貓糧
高碳水係好定唔好?
另外想問貓淨係鐘意食乾糧,有濕糧比佢聞完lam 左水就唔食,都係等乾糧,,係咪會唔夠水好傷腎?
有冇人畀開凍乾糧?
試過k9雞味兩隻唔食
想試吓Stella凍乾塗層,或者VE/ Primal 雞肉餅
有冇邊隻適口性高啲
貓唔係雜食性動物,所以碳水唔適合佢哋消化系統,廠商主要用碳水黎減低成本及方便製作成形。

如果唔係用罐頭做主要糧食,你都可以assume唔夠水份,貓係沙漠動物,主要靠食物本身既水份,比較少直接飲用水。當然食乾糧一定會飲水,唔係一早死左,但係絕對唔足夠。唔夠水遲早有腎病,試下唔同辦法逼佢食罐頭。
佢可以唔食等到聽日,博你會放乾糧
幾個月生齊牙咬到時都可以轉。
幼貓糧多數營養豐富D,成貓繼續食可能太肥。
肥唔肥就要睇佢身型,始終性別品種都好唔同,微胖咁比較好。
唔知你講既成貓/全貓實際上係邊一款,唔知點比較。
巴打,唔該晒你咁耐心解答

我隻美短黎,11個月已經4.1kg

佢而家食緊wellness core 幼貓糧:
https://www.bcpets.com.hk/shop/product-category/cat-food/

我諗緊而家好唔好換做呢隻wellness core 成貓糧:
https://www.bcpets.com.hk/shop/product/wellness-core-original-原味全貓糧/

諗住轉成貓糧可以減少d 佢營養

但最好笑係我check 過佢兩款嘅kcal/kg 係一樣?!!

但明明一款係幼糧,另一款係成貓糧

如果係咁,我轉糧其實都唔會減到佢營養?
1. 試下罐頭前空肚耐D。
2. 減少乾糧份量。
3. 試下換淡口味D既乾糧。
4. 試下佢鐘意食既嘢落去引佢食。
5. 試下重口味D既罐頭。

有時只係唔習慣個口感,唔願食,逼到佢食幾次可能就肯食。
好似冇分別
如果可以逼到佢食多D罐頭,乾糧係邊款都冇乜大所謂。罐頭冇咁易肥又健康。
佢本身都食少少罐

但呢幾日聞幾下就食都唔食

我仲買左10罐
試啱前一定買少量啦,我都餵垃圾桶食左百幾罐
想問吓我隻貓食緊aime kitchen tuna stew, 乾糧係Canagan country game。 不過佢最近唔太食乾糧, 可能因為配方轉咗? 請問有冇貓乾糧推介?
唔係呀,佢本身都食同款架
係前幾日開始無啦啦唔食

等我之前仲買左10罐
natural country 貓糧碳水太高
建議唔好比貓貓食 好大機會食到有糖尿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞