貓糧資料庫(20)

349 回覆
2 Like 0 Dislike
有啊,已經係七日換糧法,第二日已經咁,咁轉罐罐係咪可以直接俾罐佢食?駛唔駛話都要俾啲乾糧+少少罐咁慢慢轉?
無辦法都要食處方 雖然知材料唔靚但唔知點解就係唔痾 都係逐個牌子試 最大路係rc同hills 但我兩隻都極度抗拒hills 試過哂id biome zd dd系列

但rc我食幼貓版濕真係太油 好快肥 成貓版兩隻完全唔食要控制份量 日日計數 計卡路里同gram數

之後我同獸醫講再推介左purina 同vetlife 我上網自己sesrch腸胃配方就買左nutrience care kattovit ownat nature greatness vetexpert 成份都係差唔多 不過口感有分別掛 所以可以逐隻試 我都係跟佢建議時間食住先 食完穩定左應該會轉番正常 除左腸胃都可以睇埋水解 皮膚敏感配方都係防止貓貓敏感

Btw 我有比木入森化毛粉同prokolin exxxxx 粉
罐頭直接俾啦,不過未必肯食,冇乾糧咁香口
買咗Thrive俾佢,肯食了,成日一啖乾糧都冇食過,暫時未去大,唔知會唔會仲係屙爛屎
短毛曼基貓貓食乾糧keep住軟便,柯到最尾果段仔唔成形兼有小小血同黏液
間唔時會餵雞胸/雞柳
養之後睇醫生做曬檢查驗過全血打齊針都唔知咩事
食凍乾d屎好靚,好多毛甩
各位ching有冇推薦食咩乾糧好
貓貓呢排鼻頭好白 有冇補鐵推介?
見到有鐵粉同blood drop
邊啲好啲
試下單一肉類蛋白,可能對而家個乾糧敏感。
濕糧冇事就食多d濕糧啦,有時唔夠水分/膳食纖維都會難屙搞到流血。
試過食罐頭直頭唔成形
醫生冇建議食處方糧?
舊貓食緊,所以唔對路果陣就一齊食但係都有小小唔成形
Hellooo 想請教下各位 英短仔一歲九個月 未絕育 細個貓瘟病過 幾個月前由wellness core 轉做thrive雞乾糧之後開始唔鍾意食濕糧了 (本身食開wellness core 罐頭 轉過K9 又有試過ziwi 最近試過汪喵挑嘴罐) 而家thrive 雞罐頭勉強會食少少

想問吓係咪應該轉吓乾糧等佢可以食返啲濕糧? 另外有冇啲咩濕糧牌子推介? 本身有睇過貓糧資料庫 但係試過幾款都唔食 所以想睇吓有冇相似苦主可分享 十分感謝!
我試下買呢隻比佢睇下肯唔肯食先,
班友rc就清晒,平時食開個隻又擺晒係度
如果罐既話食邊隻好?
我之前單一口味餵過koha nofishcat instinct ziwi k9 openfarm etc 大概寵物鋪有既無膠牌子都試哂 都係睇佢食邊隻
另一隻腸胃再差啲既貓就食處方罐 都係上面講啲處方牌子 不過我自己覺得hills適口性真係差啲
我隻美短由2個月到而家6個月一直食緊RC乾濕糧
因為上手都係餵RC幼貓糧所以一直都冇轉
但爬左少少文都見大家話RC垃圾
睇埋excel見碳水都比較高, 長期食可能會過肥, 係咪咁嘅意思?
見比較多ching都餵orjien/thrive/ziwi
真係唔知點揀好係咪主要都係睇成分同主子食完有冇腸胃不適?
想請教下astkatta mousse chicken 老貓及成貓配方其實3-4歲食唔食得?
因為隻貓好易嘔,難得呢罐肯食又無嘔
可以,但係87%水分,齋食佢要多d先夠飽
肯食用黎補充水分都好呀
新手養貓
睇緊貓糧excel 表有樣野唔明
我知紅字=唔建議
咁係乾糧果度
Openfarm 無穀 三文魚 全貓糧 2020 既碳水係紅字 21.74%(Offical)
但係column 度寫25%以上先唔建議
想問下呢度紅字係咩意思? 同埋 Offical 同 冇official 係咩分別?
第一個column牌子個度成個紅色先完全唔建議
碳水化合物大過20%就紅字,要食都勉强可以接受
Official係官方公佈既數字,Unofficial係其他途徑估計/計算出黎
除非本身碳水化合物好低,否則一般貓糧都冇寫出黎,始終係降低成本既野。
如果隻貓有膀胱炎應該食咩罐好 岩岩1歲
之前食開汪貓幼貓罐
可以參考下:
https://litomon.com/blog/cat-uti/#Q1235

飲食上好似都係補水,其他心理壓力上就靠你去幫佢
想問吓Fitmin呢隻捷克牌子

如果佢成份咁寫,係唔係碳水化合物比例都算偏高?
碳水化合物32%左右(用100%減圖上所列既營養%,再減佢10%水分)。
其他成分都普通啦,希靈魚本身就係好平既食材。
最近睇完醫生,腎指數正常,不過高過之前
姑娘話佢依個歲數要轉成貓糧
唔可以食高蛋白質糧
佢依家食oven-baked全貓無穀物糧
係未要轉老貓糧?
有無人知如果飲多啲水食多啲濕糧,照轉糧定照食返依個糧都可以?
視乎有幾多時候係食濕糧啦,80%濕糧的話乾糧食咩都唔係太有分別啦。
而家幾多歲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞