貓糧資料庫(20)

234 回覆
1 Like 0 Dislike
點解唔支持喂生肉嘅
平時我餵生肉糧都會再加少少水落去
真正生肉的話都係安全問題,唔知d人點處理d肉(生產商同用家都係),寄生蟲機會大好多,最近幾年先興生肉,唔夠多研究去證實佢更好(貓既研究從來都冇乜人俾錢做,要證實安全唔知要等幾多年)。加上普通生肉營養唔夠全面,仲要骨/器官等等,自己喂都要加supplement。醫生當然唔會建議d未經證實既野叫你去試。

stella個d你當半乾糧咁,乾燥過保存容易好多就安全d。
Thanks巴打幫答 同我睇開個獸醫講法差唔多 都係話冇研究話貓食生肉最好 乾糧濕糧就獸醫自己都咁餵
想問下PET CAKE FACTORY(貓狗罐頭工房)隻醫療費削減貓罐好唔好?

網上剩係得香港代理商個介紹,佢話源自日本公司,有無人搵到佢日本公司個介紹?
想問instinct乾糧同raw生肉乾糧
大家係咪都比較推乾糧個隻?
搵唔到相關日本公司,只係見到香港台灣有銷售(搵唔到有係日本銷售),見到佢係香港同台灣都有注冊公司(日本唔識search)。原產地係"タイ",即係泰國。唔排除又係香港/台灣公司扮外地品牌。同冰島罐/Canagan/Thrive等等肉絲罐一樣係泰國產。

成分簡單容易理解,冇寫清楚係副食罐定主食罐。
成分天然食左都當然冇問題,但係應該唔適合作爲主食罐。
水分佔90%,一罐85g得8.5g dry content,唔知要食幾多罐頭先夠飽,脂肪含量亦都太低(齋計dry content 一個7%,一個0.1%)。
當然如果你隻貓只係鍾意食呢款,咁佢飲多d水,你喂多幾罐點都健康過齋乾糧既。

價錢唔平(HKD19一罐)買緊77G水同8G吞拿魚。
市面上其他80%水分既罐頭等於多一倍dry content,價錢都比佢平(HKD13左右),假設食材質素來源等等都一樣的話,齋計dry content等於賣緊人地3倍價錢。
感謝!佢官方suggest一日兩至三罐,但隻貓食完好似仲好餓咁。
https://litomon.com/blog/catcalories/
4KG的話每日需要238 kcal一日,貓狗罐頭工房係37kcal/43kcal,齋食佢的話一日要5-7罐。
5KG就281kcal一日,需要6-8罐。

我是但搵其他80%水分既係70-80kcal一罐左右,呢d都係話喂2-3罐。
Kit cat 罐大家點睇,好似冇咩人討論
同上面pet cake factory差唔多,都係好多水85%,多左木薯粉同膠凝劑,低脂低卡,要食好多罐先夠。冇寫主食罐個d唔適合長期作主食。
屋企隻貓4個月大,原本食緊K9都唔揀飲擇食,突然間開始唔肯食,轉咗食Hills隻幼貓罐,但係都要追9條街先肯食有冇解決方法?
最近見佢背脊啲毛比較粗糙 好似白色咁
係咪唔夠營養
邊一款糧可以改善
有冇勤啲梳毛
有時耐冇梳都會咁
對毛髮好可以食兔肉
咁又真係梳得少佢未係好大隻 一星期梳兩次度
好似唔覺有幼貓既兔肉糧
餵緊汪喵鹿肉罐
勤啲梳毛摸落會順好多
如果夠5個月大其實食成貓糧都ok
想知佢生啲白色毛係咪正常
黎緊夠五個月應該會餵Ziki/instinct
Ziwi
生啲白色毛?
佢本身咩色
灰色 虎斑紋
好似白頭髮咁
1. 試其他,真係唔係你想佢食就會食,試幾十款先搵岩都唔出奇
2. 調整前一餐時間
3. 溝零食/凍乾/乾糧之類

另外做咩食hills呢d罐頭?醫生叫?
同RC一樣,除非有特殊需要,普通貓冇病冇痛唔需要食呢d,成分麻麻地
隨住年紀越大 顏色有少少轉變係正常 通常就越大越深色
佢係調返轉 有啲毛生出嚟係白色
皮膚冇問題
唔係大面積白化應該唔洗咁擔心住
收到 多謝Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞