貓糧資料庫(20)

514 回覆
4 Like 0 Dislike
排除法,先試換返以前一直食開嘅,然後一樣一樣換/加,睇耐啲先再加/換新嘅,睇吓情況有冇改變
隻衰貓一次過食厭曬country natural同汪喵啲罐
比ciao佢就9衝
凍乾請問除左K9 同 vital essential, 仲有無邊個牌子推薦? 隻衰貓先1 歲已經挑食到不得了, 食一排就唔食
同問汪喵湯罐
隻貓唔太肯食濕,只係鐘意濕罐D水
之後開罐加水等佢食耐小小
點知佢飲曬d水唔食肉絲
轉左mousse 罐又食幾啖唔食
溝水濕小小就食多幾啖咁
頂佢唔住諗住買湯罐俾佢補水算
想問下知唔知哩種好唔好?
我啲五個月大貓仔成日走去食佢阿爸阿媽啲AIM 30跟住成日嘔返晒出嚟
想問大家
怪獸既鮮肉主食糧同汪喵新既凍乾小方粒
大家點揀?
主子兩隻都食
我隻食左primal同meow凍乾兩年
五個月大貓貓近排轉左Instinct幼貓糧
發現佢每次食完糧 就去飲水
對比之前明顯飲多左水 睇返insinct成分有鹽
長遠咁食對貓貓腎臟係咪唔係幾好?
凍乾冇加熱過營養保存好d,貴d (纖維好似低左D,得1%)
凍乾可以加水食
所有乾糧長遠都對貓貓腎臟唔好
有D處方糧都會加鹽/纖維去令到貓飲多D水
可以食濕糧就食濕糧啦
全乾真係要預多一舊錢之後睇呢方面既醫生
隻貓絕咗育11個月大,食緊wellness core幼貓糧,想問問係唔係要轉返食絕育糧?定係其實轉返食wellness core 成貓糧就可以
成貓糧就ok,絕育糧只係gimmick野
有冇喺加拿大嘅巴絲推介下成份好嘅肉絲罐
呢度啲主食罐pâté為主仲要重味精
想搭單問部嘢嘈唔嘈?一個filter捱到大概幾耐?
唔會好嘈
filter就見人見智啦,好快就滿佈貓毛,carbon filter就話1個月,不過我都係整走d貓毛繼續用,hepa就話一年換一次
始終我都係用黎吸下貓毛,唔係用黎過濾空氣清新。
Thanks bro另外想問問有冇性價比高啲嘅罐罐好介紹
我有隻貓都係只肯食濕,唔肯食乾,換過好多隻,最後我都係照樣畀長乾糧,然後照畀濕糧,佢食到幾多就幾多
我果隻仲堅對任何食物都好似冇興趣咁, 之前都叫食下THRIVE罐但後來D罐變得好油後佢就唔食. 之後除左日本罐冇買外其他熱門牌子既濕糧都買過十隻8隻但都係食2啖就唔食, 全日一罐都食唔到....

至於乾糧同濕糧差唔多都係十隻有9隻都唔食, 而家叫做食得多少少係RC既波斯糧, 雖然知唔好但想轉其他佢又唔食真係煩, 而家仲好似瘦左好多. 除左食得少外精神又冇問題......真係唔知可以食咩好了......
有咩慘得過隻貓好鐘意食乾糧,好難搵到一罐佢願意主動食哂嘅濕糧,試過買純湯罐俾佢飲當補水,佢又ok,依家諗緊好唔好以後用純湯罐俾佢當補水之用
當然好啦,就算多味精都好過乾糧,補水好重要
咁你可以試埋日本罐同重口味既乾糧先,點都好過唔食
4個月幼貓 依家食緊royal幼貓糧
但覺得有d油 想試下換其他糧
有冇推介?
平時係乾濕乾都食
每日1個80g罐+3餐乾糧(每餐大約10-15g)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞