貓糧資料庫(20)

349 回覆
2 Like 0 Dislike
返工就 2餐怪獸雞肉乾+2餐thrive 吞拿魚罐
放假就 1乾3濕
咁就可能真係蛋白質太高唔適合
怪獸部落同Thrive吞拿魚罐頭磷都唔高
增加多d膳食纖維都可能有幫助,舊版怪獸部落鷄肉糧得1.1%纖維,有部分人話食完容易便秘,唔知幾時改左配方變2.5%。

常見貓糧:
怪獸部落98%鷄 - 蛋白質57% 鈉0.4% 磷1% 纖維2.5%
Ziwipeak風乾鷄 - 蛋白質38% 鈉0.6% 磷1.6% 纖維3%
Wellness Core原味 - 蛋白質50% 鈉0.5% 磷1.6% 纖維3.4%
Nature's Variety Instinct 鷄 - 蛋白質47% 鈉1% 磷2.3% 纖維3%
Orijen 鷄 - 蛋白質44% 鈉0.6% 磷1.2% 纖維3.3%
Wysong Optimal Vitality - 蛋白質48% 磷1.2% 纖維6%
其他碳水化合物太高既我就冇去check啦

以上幾款的話我會揀Ziwipeak,成分幾好,味唔會太重,風乾糧本身都健康d。價錢貴d,但係食罐頭多的話,每個月計返都唔係貴好多。
Orijen就太油我怕影響食罐頭。
Harlow Blend
之前半價$7
試咗唔同牌子,終於比我試倒呢隻秒清 等緊佢買一送一
佢隻MOUSSE罐幾正
同冰島差唔多
半價抵買
mousse好似唔係主食罐?

知唔知佢係定期會做買一送一定點?唔係好敢大手入住
應該全部係主食罐
但mousse得50幾卡
我之前當補水罐餵

佢早幾個月新出嗰時半價
最平見過$6定$6.5
見有人買咗十幾箱
個表係咪無怪獸部落主食糧?
本身貓貓食開怪獸部落嘅罐頭,但係近排開始揀飲擇食唔係幾食,乾糧就次次即刻衝過去食晒,想問吓有冇咩牌子嘅罐頭建議?
早排帶左隻貓去睇獸醫,
醫生話佢應該腸胃敏感,
想問下有邊隻糧推介?
有無人餵開k9/f9雞羊凍乾?
貓貓本身食instinct幼貓雞肉凍乾,今日俾佢試幾粒k9,佢好似幾鐘意食,就諗住hktv mall訂兩包用嚟混一下instinct
但係見到最近留言話k9凍乾入面好多骨,想問係咪正常
要知係對咩敏感先得,而家食緊咩?
買單一肉類蛋白質既逐樣試下,好多選擇既
鴨肉個d多數低敏,有d添加益生菌都可以考慮
咁我可能試吓鴨肉先?
有冇邊啲腸胃配方啱佢食,
因為佢細個嗰陣唔會成日嘔
我試過買 隻貓都鍾意食嘅
但係如果同乾糧其他嘢撈埋一齊
或者短時間內又食K9凍乾同乾糧濕糧
我隻貓就嘔
跟住試咗幾次佢一食就好易嘔
我隻貓平時都成日比唔同嘅乾糧俾佢食
腸胃都唔算敏感
所以最後都冇再俾K9佢食
建議可以試食吓先
因為都比較貴同埋大包
原來係同其他種類嘅糧相性差
咁可能真係關有骨事
咁我試一排睇下反應先
多謝大大嘅建議
我2隻都係 一隻試單一蛋白成功左
一隻試極都痾 最後搞唔掂都係比處方
但兩隻會互相偷食所以一齊食處方穩定左先 除左銀包好傷都ok 唔想食rc 食緊隻叫vetlife 諗住食完無痛轉同廠farmina
見汪喵出左隻純魚湯 但衰仔唔好台罐想問湯湯水水類仲有咩選擇 因為有正餐濕 想食完正餐當水飲 唔考慮mousse 太飽肚唔食

定係應該買奶粉沖水 因為肯飲有味香口既野 反而普通水飲得少 試過哂黑碗 水機 特別濾芯 日日換新鮮水都唔掂
我唔介意荷包傷多少少,
比隻佢地唔會嘔又肯食又健康啲既就得
如果揀"腸胃配方"既貓糧就會得好少選擇,優質既就更加少,真係好差就可能食一排處方糧先。
你試左單一蛋白一排先,都要按比例慢慢溝俾佢,一下子轉可能見到軟便又以爲敏感。
Hktvmall嗎? 我又捕特價比主子食
$7嗰時就好多網店都有優惠
最平應該qpet 9折但要自取
宜家應該難啲有半價
嗰時新出做PROMOTE先咁平
主子吃緊RC想幫佢轉orijen點知佢屙到仆街,嚇到我即刻轉返RC、點知佢成日都冇食過啲糧,依家點算好,買啲罐罐俾佢食住先?
你有冇慢慢溝俾佢呀,RC d材料唔同d,唔可以直接轉。
罐罐就不嬲肯食幾多喂幾多,好過任何乾糧,最好餐餐都罐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞